Çanakkale Çardak güreşlerinin son üç dönemdir güreş ağası olan Ramazan Güven, güreş ağalığının sadece para ile olmayacağını, bunların paralı ağa olduğunu, bilgi beceri ve kültürü olan güreş ağalarının ise tarihin ağası olduğunu söyledi.
Kumluca’da bu yıl 16’ncısı düzenlenen Kumluca Yağlı Güreşlerini izleyen Ramazan Güven, güreş ağalıklarını değerlendirdi. Bu yıl 282.’sinin yapılmaya hazırlanıldığı Çardak güreşlerinde son üç dönemdir ağa olduğunu hatırlatan Güven, "Biz güreş ağaları sadece kendi bölgemizde güreş ağalığı yapıp yine kendi bölgemizdeki güreşleri organize edip misafir ağırlamalıyız. Genel olarak yağlı güreşin her şeyiyle ilgiliyiz" dedi.
Güreşin kendi başına bir birliktelik, beraberlik, kendi gelenek görenekleri içinde barındıran ve geçmişten günümüze bir takım özellikleri içinde bulunduran spor dalı olduğunu hatırlatan Güven, "Her sporun farklı özellikleri var. Bizim tarihten gelen yani Osmanlı’nın, Türklerin başlangıcından gelen bu spor aslında kılıçla savaşmaya hazırlık oyunumuz, antrenmanımızdır. Bugün artık daha profesyonel şekilde spor şenliği haline gelmiş durumda. Kayıtlı tarihe göre bu sene Çardak güreşlerinin 282.’sini yapacağız. Çardak güreşlerinin bir başka özelliği de hep 26 Ağustos tarihinde yapılmasıdır. Belgelere göre 91 yıldır Ramazan ayına denk gelen tarihler dışında 26 Ağustos ayının dışına çıkılmamıştır" şeklinde konuştu.
"AĞALIK KESİP BİÇEN DEMEK DEĞİLDİR"
Konuşmasında güreş ağalığının bir ağırlığı olduğunu hatırlatan Remezen Güven, ağanın da her şey olmadığının altını çizdi. Güven, "Güreş ağası asıp kesen değildir. Sen ne toprak ağasısın ne de etrafındaki insanlar senin marabaların. Ağalık güreşe bilgi disiplin beceri ve organizasyonda emeği katkısı olan insandır. Zannederler ki parayı veren ağa olur. Parayı veren paralı ağa olur ama bilgi becerisiyle kültürüyle ağalık yapan tarihin ağası olur" ifadelerini kullandı.
KIRKPINAR AĞALIĞI
Tarihi Kırkpınar Güreşleri ağalığı ile ilgili bir soruya da cevap veren Ramazan Güven, bu işin gerçekten terbiyesini alıp o yükü taşıyacak düzeye geldiğinde orada da ağalık için ortaya çıkacağını, çıktığı zaman da kimsenin karşısına çıkamayacağını sözlerine ekledi.