TÜRKİYE'de yem fiyatına bağlı olarak hayvancılık sektörünün giderek daralması sonucu et fiyatlarının tırmanışa geçmesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerini çeşitli projelere yönlendirdi. Türkiye'nin tarım ve hayvancılık bakımından en önemli illerinden biri olan Yozgat'ta hayvancılık sektörünün gelişmesine yönelik başlatılan çalışmalara bir yenisinin daha eklenmesi planlandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, son yıllarda sayıları azalan manda yetiştiriciliğini geliştirmeye yönelik hazırladığı projeyi bakanlığın onayına sundu.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, yaşanılan göçün hızını kesebilmek için tarım ve hayvancılık sektörüyle birlikte yan sanayinin gelişmesine bağlı olduğunu belirtti. Özdemir, il genelinde tarım ve hayvancılığın gelişmesi noktasında hazırlanan projelerin hayata geçirildiğini, sektörde faaliyet gösteren işletmelerin desteklendiğini söyledi. Yozgat'ta hayvancılığın geliştirilmesine yönelik başlatılan projelere bir yenisini daha ekleyeceklerini bildiren Özdemir, "Mandacılığın gelişmesine yönelik hazırlamış olduğumuz projemizi Bakanlığımızın onayına sunduk. Önümüzdeki günlerde olurunu alıp, uyulamaya koyabileceğimizi düşünüyorum" dedi.
GELİŞEN MANDACILIKLA SÜT ÜRETİMİ ARTACAK
Manda yetiştiriciliğinin Yozgat'ın yerel uğraşlarından birisi olmasına karşın zamanla sayılarının azaldığını belirten Özdemir, 'Manda su olmadan olmaz' anlayışının yanlış olduğuna vurgu yaparak, "Halbuki modern tesislerde su olmadan da mandacılık yapılabilir. Manda serin tesislerde yetiştirilebilir. Şu anda manda başına yaklaşık 4 kilo civarında süt alınmaktadır. Modern tesislerde bu manda başına 10 kilo süte çıkabilir. Yozgat'ın buna ihtiyacı var. Mandacılık geliştiğinde daha fazla süt üretimi olacaktır, manda sütünden yoğurt, kaymak, tereyağı gibi ürünlerin üretimiyle de farklı bir söktür oluşturulması mümkündür. Projemiz devreye sokulduğunda Kırsal Kalkınma desteği ile modern tesislerin kurulmasına ihtiyaç duyulacaktır" diye konuştu.
PROJELİ DESTEK
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özdemir, bakanlığın onayına sundukları 'Halk Elinde Manda Islahı' projesinin onaylanmasının ardından projeden yararlanmak isteyenlere Kırsal Kalkınma ve AB fonlarından da destek verileceğini söyledi. Özdemir, "Projeden faydalanan kişi hayvan başına 750 lira destek alacak. Yozgat il genelinde şu anda bin tane anaçlık manda var, bunun için 750 bin lira para gelecek. Bu Yozgat için çok iyi bir rakam, üniversitemiz de bunu destekliyor. Biz vatandaşlarımızın bu projelerden faydalanmalarını istiyoruz. Çiftçimizin geleneksel tarım ve hayvancılıktan ziyade modern işletmelerle daha fazla gelir elde etmelerini istiyoruz" ifadesini kullandı.
HASTALIKLARLA MÜCADELE
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, hayvan hastalıklarıyla mücadele konusunda Yozgat'ın ülke genelinde en iyi durumda olan illerin başında geldiğini söyledi. Özdemir, bunda verilen destekler sonucunda modern işletmelerin kurulması ile mevcut işletmelerinin modernleştirilmesi, kapasite artırılması ve teknoloji yenileme çalışmalarının da katkısının büyük olduğunun altını çizdi. Özdemir, "Yozgat il genelinde hayvanların ilkbahar ve sonbahar döneminde koruyucu aşıları yapılıp, kayıt altına alınmaktadır. Dışarıdan getirilen hayvanlar sağlık kontrolünden geçirilmeden diğer hayvanlarla temasları engellenmektedir. Bu da ilimizde sağlıklı bir hayvancılık sektörünün oluşmasını sağlamaktadır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI