Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Mardinli kadınlara afet konusunda eğitim verdi.
Mardin Artuklu Üniversitesi Vali Koçaklar Toplantı Salonu’nda verilen eğitime AK Parti İl Başkanı Bahattin Uncu, Kadın Kolları Başkanı Aynur Ertekin, Artuklu Kadın Kolları Başkanı Züleyha Öncel ve partili kadınlar katıldı.İl Başkanı Bahattin Uncu ve Kadın Kolları Başkanı Züleyha Öncel’in yaptıkları açılış konuşmalarından sonra AFAD Eğitim Uzmanı, Mehmet Garguli, afet ve acil durum konusunda bir eğitim verdi. Afete her an hazır olunması gerektiğini ifade eden Öncel, “Bu konuda bilinçli olmalıyız ve afetlerin farkında olmak durumundayız. Afet ve acil durum, bilinçlenme nedir, nasıl bir davranış sergilemeliyiz neler yapmalıyız veya afet olduğunda bireysel ve toplumsal olarak görevimiz nedir öğretmeliyiz. Bu konularda en azından bir farkındalık oluşturabilmek için bugün buradayız” dedi.
"DEPREM DEĞİL, BİNA ÖLDÜRÜR"
Sinevizyon eşliğinde konuşmasına başlayan AFAD Eğitim Uzmanı Mehmet Garguli, deprem gerçeğini kabul ederek, her an deprem olacakmış gibi hazırlıklı olmak gerektiğini ifade etti. Garguli, “Uluslararası Afet Veri Tabanı bilgilerine göre bu deprem, dünyada 1900-2009 yılları arasında meydana gelen depremler arasında, 20 milyar dolar ile en fazla ekonomik kayıp yaratan 6’ncı büyük depremdir. Aslında yaşanan bu felaketi, ’doğal afet’ olarak değil de ’doğal olmayan afet’ şeklinde tanımlamak daha doğru olabilir. Niye aynı şiddette deprem Japonya’da, Amerika’da böyle yıkımlara neden olmuyor? Demek ki depremin getirdiği yıkım, kader değil, kaçınılmaz son değil. Demek ki bizde deprem değil, bina öldürüyor. Sık sık depremlerle karşı karşıya olduğumuz bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu gerçeği kabul edip, hazırlıklı olmak mecburiyetindeyiz” diye konuştu.
AFAD Eğitim Uzmanı Garguli, kadınlara deprem anında yapılması gerekenleri anlatırken görüntülü görseller eşliğinde deprem anında yapılması gerekenler hakkında da bilgi verdi. Garguli, doğal afetler ve bunların dışında insan kaynaklı nedenlerle oluşan kazalar için tatbikatların çok önemli olduğunu, ayrıca yapılan tatbikatların hayat kurtarmak için önemli olduğunu söyledi.