Kayseri Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen dış ticaret eğitimlerinde başarılı olan 21 kursiyere düzenlenen törenle sertifikaları verildi. M. Rifat Hisarcıklıoğlu konferans salonundaki törene Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Eğitimci Dr. Mithat Altuntaş ve kursiyerler katıldı.
Törenin açılışında konuşan Başkan Hiçyılmaz, ülkenin kalkınmasının ihracatla mümkün olacağını düşündüklerini belirterek, “Bunu her vesile ile söylüyoruz. Ülkenin kalkınabilmesi için ihracat rakamları çok önemli. 1970’lerde, belki sizlerin birçoğu daha hayatta yokken ülkenin ihracatı 3 milyar dolar civarındaydı. Türkiye 1980’li yıllara kadar çalkantılı olarak geldi. 80 ihtilalinin ardından iktidara gelen Turgut Özal; Türkiye’nin ufkunu açmak, iş adamların önünü açmak bakımından Türkiye için milattır. Türkiye’nin kendi kabuğunu kırıp dışa açılması hususu, dış seyahatlere giderken Türkiye’den iş adamlarıyla birlikte giden rahmetli Turgut Özal ile başlamıştır.” dedi.
Turgut Özal ile birlikte ithalatın ihracatın ne olduğunun anlaşılır hale geldiğinin altını çizen Hiçyılmaz, “2002 yılından itibaren iktidara gelen AK Parti hükümetinin ihracatı 36 milyar dolardan 150 milyar dolarlara çıkardığını görüyoruz. Bu yeterli mi elbette değil. Hükümetin 2023 yılı için koymuş olduğu 500 milyar dolar hedefi var. Bu hedefe ulaşmak için bizimde çalışmamız gerekiyor. Kayseri’nin 2023 ihracat hedefini 7 milyar dolar olarak koyduk ama bunlar hedeftir, illaki olacak diye bir şey yok. İnsan kendine bir hedef belirler ve bu hedefe ulaşmak için elinden gelen gayreti gösterir. Biz de Oda olarak buna katkı sağlamak için, ihracatın artması için ihracatçının artması gerektiğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Organize Sanayi Bölgesi’nde birçok işletmenin ihracat yapmak istediğini belirten Hiçyılmaz, “Biz dış ticaret konusunda sizleri yetiştirmek için eğitim düzenledik. Potansiyeli olan işletmeler sizleri istihdam etsinler dolayısıyla hem Kayseri hem ülke ihracatı artsın diye düşünüyoruz. Sizler eğitiminizi aldınız ve sertifikalarınızı almaya hak kazandınız. Bu sertifikayı almayı hak ettiğiniz için hepinizi tebrik ediyorum ve bu çalışmalarda emeği olan Mithat Altuntaş Bey’e ve Muharrem Sever Bey’e teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Başkan Hiçyılmaz’ın konuşmasının ardından başarılı olan kursiyerlere sertifikaları takdim edildi. Tören toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
KURSİYERLER ŞİMDİ NE YAPIYOR?
Kayseri Ticaret Odası’nda 2015 yılında düzenlenen ilk dış ticaret eğitimine katılan kursiyerler değişik firmalarda çalışmaya başladı veya kendi dış ticaret firmasını kurdu. Kursiyerlerden 2’si kendi Dış Ticaret Firmasını halen devam ettirirken, 1 kişi kurs bitiminde kendi Dış Ticaret firmasını kurmuştur. 4 kişi ise çalıştıkları firmada dış ticaret faaliyetlerini sürdürmektedir. Kursiyerlerden 8’i 5 firmada çalışmaya başlamıştır. Diğer katılımcılardan 3’ü Ticaret Odası personeli, geriye kalan 3’ü ise bir dış ticaret firmasında çalışan kişilerden oluşmuştur. 2015 yılı dış ticaret eğitimleri 2. grup olarak sürdürülmektedir.