Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) İl Müdürü Murat Dursun, kaçak elektrik kullanımının yüzde 80 seviyesine ulaştığı Batman’da vatandaşların büyük bir bölümünün odun sobası kurmayı gereksiz gördüğünü söyledi.
Batman Valisi Azmi Çelik başkanlığında mahalle muhtarları ve kurum il müdürlerinin iştirak ettiği toplantıda kendisine yönelik soruları yanıtlayan Dicle EDAŞ Batman İl Müdürü Murat Dursun, yaşanan kesintilerin bilinçli olmadığını, arızalardan kaynaklandığını ifade etti. Şebeke ile ilgili eleştirileri yanıtlayan Dursun, şebekenin geçen yıllar içinde bölüm bölüm yenilendiğini ve güçlendirdiğini ifade ederek, mevcut şebekenin Batman’ın üç katına hizmet verebilecek düzeyde olduğunu kaydetti. Yaşanan sıkıntının tamamen kaçak elektrik kullanımı ve buna bağlı aşırı yüklenme ile israftan kaynaklandığına vurgu yapan Dursun, 400 KWA’lık bir trafodan normalde 350 hanenin faydalanabileceğini, Batman’da ise 400 KWA’lık bir trafonun 160 ila 220 hane arasında hizmet verdiğini ifade etti. Buna rağmen günlük 300 civarında sigortanın yandığını belirten Dursun, arıza ekiplerinin aşırı yüklenme nedeniyle yanan sigortaları tamir etmekten asli vazifelerini icra edemediklerinden yakındı.
Aydınlatma konusundaki eleştirileri de yanıtlayan Dursun, sonbahar, yaz ve ilkbahar aylarında aydınlatma çalışmaları yaptıklarını söyledi. 7 aylık dönemde 2 bin 500 armatör taktıklarını ve aydınlatma tesisatını gözden geçirdiklerini anlatan Dursun, kış aylarında ise yoğun arızalar nedeniyle aydınlatma çalışmalarını Mart ayına ertelediklerini, ayrıca bazı mahallelerde art niyetli kişilerin armatörlerini kırdıklarını aktardı.
Dursun, Batman merkezde gündüz 7, gece ise 6 arıza ekibinin görev başında olduğunu sözlerine ekledi.
Batman Valisi Azmi Çelik, 2000’li yılların başında Batman’da görev yaptığını hatırlatarak, "O dönemde de kaçak elektrik kullanımı yüzde 80 seviyelerindeydi. Bugün de aynı tablo karşımızda. Demek ki 15 yıl geçmesine rağmen kaçak elektrik kullanımında değişen bir şey olmamış" dedi. Vali Çelik, kullandığı elektriğin parasını veren vatandaşların mağdur edilmemesi gerektiğine işaret etti.
Vali Çelik, DEDAŞ’a yönelik hukuk dışı eylemlere ise müsaade edilmeyeceğini sözlerine ekledi.