Medical Park Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinden Prof. Dr. Koray Topgül, pankreas kanseri hastaları için bir çalışma grubu oluşturduklarını söyledi.
Prof. Dr. Koray Topgül “pankreas kanseri” hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Koray Topgül, “Pankreas kanseri sessiz ama agresif karakteri ile hem hastaların hem de doktorların hala büyük sorunudur. Günümüzdeki güncel gelişmelere rağmen pankreas kanserli hastalar tanı anına geç ulaşmaktadır. Genellikle yaşlı kişilerde ve çok belirgin olmayan şikayetlerle ilerlediğinden sıklıkla 6 aylık bir gecikme yaşanmakta ve bu gecikme hastalığın oldukça ilerlemesine neden olmaktadır. Pankreas kanseri hastalar için çözüm üretmek ise kendi aramızdaki iletişimin gücüne bağlı Medical Park Samsun Hastanesi’nde birlikte çalıştığımız ve akademik güçleri yüksek olan, onkoloji ile ilgili arkadaşlarımız ile pankreas kanseri hastalarımız için bir çalışma grubu oluşturduk” diye konuştu.
Pankreas kanseri hastalarının yaklaşık 1/4’i tanı anında cerrahiye uygun olabildiğini söyleyen Prof. Dr. Topgül, “Birçoğu pankreas dışına yayılım (metastaz) nedeniyle cerrahi tedavi şansını kaybediyor. Bir grup hastamız ise tanı anında, tümöre yakın damarların tutulumu ve buna bağlı cerrahi riskleri nedeniyle ameliyat edilemiyor. Ancak bu hastalar uygun kemoterapi ve radyoterapi tedavileri ile yeniden cerrahi tedavi şansını yakalayabiliyor. Ameliyat öncesi verilen ek tedaviler tümörün küçülmesi, evrenin gerilemesini sağlayabiliyor. Bu hastalarla cerrahi tedavi şansını kaçıran hastalar arasında yarı yarıya sağkalım farkı oluyor. Yani cerrahi tedavi alanlarda beklenen ömür diğerlerinin iki katına çıkıyor. Pankreas kanserli hastalarda cerrahi tedaviyi uygulayabiliyor olmak hasta için bir şanstır. Cerrahi bu hastalığın tedavisinde temel araçtır” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Koray Topgül şu bilgileri verdi: “Medical Park Samsun Hastanesi’ne buna benzer pek çok pankreas kanserli hasta geliyor. Bu hastalar için çözüm üretmek ise kendi aramızdaki iletişimin gücüne bağlı. Bu neden ve düşünceyle hastanemizde birlikte çalıştığımız ve akademik güçleri yüksek olan, onkoloji ile ilgili arkadaşlarımızla bir çalışma grubu oluşturduk. Bu grup hem hastaların tedavilerini yönlendirmek hem de elde ettiğimiz bilgi ve birikimi bilimsel dünyaya yayın olarak taşımayı amaçlamaktadır. Pankreas Kanseri Çalışma Grubumuz benle birlikte Tıbbi Onkoloji Uzmanlarımız Dr. Mustafa Kemal Gül ve Dr. Dilek Erdem, Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Barış Okumuş, Radyoloji Uzmanımız Doç. Dr. Esra Meltem Kayhan Ulu ve Nükleer Tıp Uzmanımız Yrd. Doç. Dr. Serpil Erdoğan’dan oluşmaktadır.”