ZONGULDAK (AA) - FERDİ AKILLI - Özellikle kış aylarında çok sayıda ölümün yaşandığı karbonmonoksit zehirlenmelerinin önlenmesi otomatik açılan pencereler ile mümkün olabilecek.

Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik-Elektronik Bölümünden 5 öğrencinin, gaz sensörlerinden faydalanarak geliştirdikleri pencerelerin otomatik açılması sağlayan sistemle karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Öğrenciler, sensörlerle ortamdaki hava kalitesini ölçen ve oksijen miktarı tehlikeli orana düştüğünde pencereleri açarak temiz hava akışı sağlayan sistemi maket ev üzerinde denedi.

Projede yer alan öğrencilerden Salih Bakkal (18), AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hava Kalitesi" adını verdikleri sisteminin can kurtaracağını söyledi.

Özellikle kış aylarında soba kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmelerinin çok sık yaşandığına dikkati çeken Bakkal, arkadaşlarıyla bu tür üzücü olayların önlenmesi için çalışma yaptıklarını anlattı.

Bakkal, sistemi yaklaşık 4 aylık bir hazırlık sonucu geliştirdiklerini belirterek, "Evin içine gaz algılayıcı sensörler yerleştirdik. Gazın algılanması durumunda, sistem, pencereleri otomatik açarak ortamdaki havanın temizlenmesini sağlıyor. Ortamda oksijen belli bir seviyeye geldiğinde ise camlar otomatik olarak tekrar kapanıyor" diye konuştu.

 Projede görevli Kaan Yağcı da sistemin konutlara düşük maliyetle kurulmasının mümkün olduğunu ifade ederek, "Ortamdaki gazları uzaklaştırmanın en iyi yolu havalandırmadır. Sistem bunu yapıyor. Böylece can kaybı yaşanmasını engelliyor. Firmalarla projenin hayata geçirilmesi için görüşmeler yapacağız. Girişimlerimiz sürüyor" ifadesini kullandı.