ORDU (AA) - GÖKHAN GÜCÜKLÜOĞLU - Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, dünyada fındık üretiminin yüzde 75'ini elinde bulunduran Türkiye'nin dünya piyasasını kontrol ederek mutlaka belirli bir stok taşıması gerektiğini vurgulayarak, "Maalesef stok kontrolümüz olmadığı için elimizdeki piyasa kontrolünü de yitirdik" dedi.

Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındığın hem Türkiye hem de dünya için önemli bir tarım ürünü olduğunu söyledi.

Üretiminde dünyada birinci sırada yer alan Türkiye'nin fındıkla ilgili diğer alanlarda daha fazla söz hakkına sahip olması gerektiğini ifade eden Bayraktar, şöyle konuştu:

"En fazla fındık üreten ülke bizsek farklı kesimler bir araya gelerek daha kalıcı çözümler üretmemiz lazım. Bunu neden söylüyorum, fındığın olmadığı bir yılı geride bıraktık. Eğer bu sene de fındık olmazsa Türkiye'de stok yok. Böyle bir durumda dünyada fındıklı ürün yapan yatırımcılar fındık bulamama riskiyle karşı karşıya kalacak. O nedenle dünyada fındık üretiminin yüzde 75'ni elinde bulunduran Türkiye, dünya piyasasını kontrol ederek mutlaka belirli bir stok taşımalı ama maalesef stok kontrolümüz olmadığı için elimizdeki piyasa kontrolünü de yitirdik." 

- " 'Fındık üretimi sınırlandırılmalı' diyenler bugün 'artırılmalı' görüşünde"

Bayraktar, Türkiye açısından fındık stokunun çok önemli olduğunu kaydederek, "Daha yakın zamanda 'fındık üretimi sınırlandırılmalı' diyenler bugün 'fındık üretimi artırılmalı' diyor. Bu söylem de gösteriyor ki şartlar ne olursa olsun ülkemizin elinde fındık stoku bulundurması lazım. Böyle bir durumda Türkiye dünya piyasasını da kontrol altında tutabilecektir" ifadesini kullandı.