Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi Meydan Köyü sakinleri tarafından, köylerinde bulunan asırlık şimşir ormanını korumak için ormana geçit veren köprü üzerinde yapılan demir kapının kilidi kırıldı.
Meydan Köyü sakinleri, köyleri sınırları içerisinde bulunan ve barındırdığı 30 cm kalınlığa varan şimşir ağaçları ile dünyada tek olan şimşir ormanını korumak için ilginç bir yol buldu. Köy sakinleri şimşir ağaçlarını kesen kaçak ormancılar, kaçak avcılar ve çevreye zarar veren turistleri engellemek için ormana açılan köprü üzerine çevresi parmaklıklarla örülü bir demir kapı yaptı.
TURİSTLERİN İLGİ ODAĞI OLDU
Anahtarı sadece köy sakinlerinde bulunan köprü ilginç görüntüsü ile turistlerin de ilgi odağı oldu. Bir çok turist kafilesi köprünün yanında durarak köprüyü incelerken, kimi turistler ise köprünün önünde selfie çektirdi. Köprüyü ziyaret eden yerli turistler yaptıkları açıklamada, “Köy sakinlerinin şimşir ormanına ve çevrelerine sahip çıkmak için gösterdikleri bu duyarlılık taktir edilecek bir davranış. Ancak çok ilginç bir yol bulmuşlar. Bunu da ancak Rizeliler yapardı” dediler.
KÖPRÜNÜN KİLİDİ KIRILDI
Kaçak ormancıları ve avcıları engellemek için yapılan ilginç köprü, çevre düşmanlarını ise engelleyemedi. Geçtiğimiz gün kimliği belirsiz kişiler köprünün üzerindeki kapının anahtarını kırıp kapıyı açtı. Köy sakinlerinden Şeref, Hüsnü ve Bilal Arı yaptıkları açıklamada, “Gizli gizli köyümüze gelip çok değerli olan bu şimşir ağaçlarını kesip kaçırıyorlar. Derelerimizde nesli tükenmekte olan kırmızı pullu alabalıkları avlıyorlar. Bu köprü bizim yaylamıza açılıyor. Karşıya geçip piknik yaparak çöplerini ortalıkta bırakıyorlardı. Bunları engellemek için köprünün üzerinde bu kapıyı yaptık. Ancak geçtiğimiz gün birileri gelip anahtarı kırmış ve kapıyı açmış. Bu ormanların ve çevrenin korunması için devletimizden yardım bekliyoruz. Buradaki şimşir ormanı dünyanın en zengin şimşir ormanıdır. Ancak son zamanlarda yaklaşık 300 yaşında olan bu ağaçlar, bir ağaç hastalığı yüzünden kurumaya başladı. Biran önce önlem alınması gerekiyor” dediler.
Meydan köyü’nde bulunan şimşir ormanı Türkiye’deki iki şimşir ormanından bir tanesi. İçerisinde 30 cm çapında yaklaşık 300 yıllık şimşir ağaçları bulunan bu orman dünyanın en zengin şimşir ormanı olarak kabul ediliyor.