Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Öğrenci Konseyi, Engelliler Haftası kapsamında farkındalık etkinliği düzenledi. Gözlerini bağlayarak engelli parkuru ve sarı çizgide yürümeye çalışan öğrenciler, tekerlekli sandalyeyle de tek başlarına yol kat etmeye çalıştı.
AKÜ Öğrenci Konseyi Anıtpark’ta “Farkındalık Etkinliği’” düzenledi. Engeliler Haftası kapsamında düzenledikleri etkinlikte öğrenci arkadaşlarını ve Afyonkarahisarlılar’ı 15 dakikalığına engelli olmaya davet eden öğrenciler, engellerle yaşamın nasıl olduğunu yaşayarak öğrendi. Tekerlekli sandalyeye binerek hiç kimseden yardım almadan Utku Anıtı’nın önündeki yarım metrelik rampayı çıkmaya çalışan öğrenciler, parke taşlarla ve trafik konilerinin bulunduğu parkuru yardım almadan tamamlamakta zorlandı. Etkinlikte gözlerini bağlayarak görmeme hissini de yaşayanlar, taşların arasında görme bastonu ile yürümekte zorlandı. Düşmemek için yanındaki öğrencilerden yardım alanlar görmeyenlerin yürümesine yardımcı olmak için kaldırımlara döşenen sarı çizgilerde ise çok daha rahat yürüdü.
Afyon Kocatepe Üniversitesi öğrencilerine engellilerin hareket zorluklarını gösterdikleri için teşekkür eden Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Mesut Yurt, “Bu sarı çizgilerden Afyonkarahisar Belediyemiz de kaldırımlara yaptı. Bu çizgilerin sarı olmasının sebebi, az gören kimselerin de görsel olarak takip ederek yürüyebilmesini amaçlıyor. Burada sarı çizgilerin düzgün döşenmesinin gerektiğinin farkındalığı oluşturuldu. Bu sarı çizgilerin düzgün döşenmediğinde görme engelli arkadaşlarımızın ciddi sorunlarla karşılaşıyor. Öte yandan Afyonkarahisar halkımız henüz bu sarı çizgilerin ne işe yaradığını tam olarak bilmiyor. Aslında biz bu etkinliğin kaldırımlarda da devam etmesi arzusundayız. Broşürlerle ve farklı yöntemlerle Afyonkarahisar halkının bu konuda uyarılması gerekiyor. Örneğin Ankara’da birisi bu sarı çizgilerden yürüyünce halk uyarıyor. ‘O sarı çizgiler görme engellilere ait’ diye ikaz ediyor. Ama Afyonkarahisar’da o sarı çizgilerin üzerinde sallana sallana sohbet ederek yürüyenleri hatta esnafın eşyalarla ya da sürücülerin otomobillerle sarı çizgilerin üstünü kapattığını görüyoruz” diye konuştu.
Engellilerin yaşadıkları sorunları dile getirmek için bir farkındalık etkinliği düzenlediklerini anlatan AKÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Süleyman Gücek, hem öğrencilerin hem de Afyonkarahisarlılar’ın engelilerin sorunlarını bir nebze de olsa hissetmediklerini amaçladıklarını söyledi. Etkinlik sonrası engellilerle piknik yapacaklarını da ifade eden Gücek şu ifadelere yer verdi:
“Yılın her günü onların yanında olamasak da biz öğrenciler olarak, 10-16 Mayıs Engelliler Haftasında engelli kardeşlerimizin yanında olmak istedik. Etkinliklerimizle hem insanların engellileri anlamasını hem de engelli dostlara moral vermeyi hedefledik. Öğrenciler olarak engellilere, bizlere ihtiyaç duyan kesimlerinin yanında olmayı görev biliyoruz.”
Parkurda çok zorlandıklarını söyleyen öğrenciler ise, herkesin bir gün engelli olabileceği inancıyla hareket etmesini istedi. Engellileri daha iyi anladıklarını belirten öğrenciler, etkinlik sonrası engelli bireylerle şarkı söyleyip dans ettiler. Down Sendromlular Atletizm Şampiyonası’nda gülle atma alanında altın madalya kazanan Afyonkarahisarlı Milli Atlet Münevvere Yılmaz’ın mikrofonla herkesi coşturduğu etkinlikte bol bol göbek atıldı.