Her yıl 26 Ocakta kutlanan Dünya Gümrük Günü, Bu yıl Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünce İzmir’de çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Dünya Gümrük Günü, İzmir’de, Cumhuriyet Meydanında bulunan Atatürk anıtına çelenk konularak kutlandı. Bu yıl Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan kutlamada Bölge Müdürü Kaptan Kılıç, Dünya Gümrük Gününün anlam ve önemi üzerine konuştu. Kılıç, “Dünya Gümrük Günü 1994 yılından bu yana Dünya Gümrük örgütüne üye ülkelerde değişik etkinliklerle kutlanmaktadır. 1952 yılında Türkiye’nin de dahil olduğu 17 Avrupa ülkesi tarafından kurulan ve amacı; dünya ticaretine ilişkin yasal düzenlemelerin yapılması, ülkeler arası mevzuatın uyumlaştırılması, uzlaşmazlıkların barışçı çözümü olan Gümrük İşbirliği Konseyi ilk toplantısını 26 Ocak 1953 tarihinde Brüksel’de yapmıştır. İşte bu ilk toplantının yapıldığı tarih 1994 yılında Dünya Gümrük Günü olarak ilan edilmiş olup, o tarihten itibaren de tüm Dünyada olduğu gibi bizde de Dünya Gümrük Günü olarak kutlanmaktadır.
Dünya Gümrük Örgütünün 2015 yılı için belirlediği tema; “Koordine Sınır Yönetimi; Paydaşları bir araya getiren kapsamlı bir yaklaşmadır. Bu yıl ki tema ağırlıkla komşu ülkeler arasında eş güdümlü sınır yönetimine vurgu yapmaktadır. Gümrük işlemleri yapısı gereği ülkeler arasındaki mal ve eşya hareketleriyle ilgilidir. Her ülke uluslararası anlaşmalara da uymak suretiyle kendi çıkarlarını korumak ve ülkeye giren çıkan eşyaları kontrol etmek durumundadır. Bir taraftan bu kontroller yapılırken diğer taraftan da çok yoğun rekabetin yaşandığı Dünya ticaretinde geri kalmamak için mümkün olduğunca da hızlı hareket etme gereği vardır. İşte Bakanlığımızın hizmet anlayışında temel aldığı “Kolay ve Güvenli Ticaret” ilkesi bunu sağlamaya yöneliktir. Bir taraftan Dünyada ülkemizin rekabet gücünün artması için gümrük işlemleri kolay yapılacak diğer taraftan ise ülkemize yasal olmayan mal giriş ve çıkışına engel olunacaktır. Bu iki işlev birbirinin zıddı gibi gözükmekle beraber, birlikte yürütülme zarureti vardır. Biri diğerine tercih edilemez. Her ikisini birlikte dengeli yürüten gümrük idaresi başarılı demektir” dedi.
CUMHURİYET BAŞSAVCISI MUSTAFA DOĞRU BİLGİLENDİRİLDİ
Kutlamanın ardından, İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğünce İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Mustafa Doğru ve Kaçakçılık Bürosu savcıları makamında ziyaret edildi. Bu ziyarette, Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ve Gümrük Uygulamaları hakkında bilgi verildi. 2014 yılında özellikle JET-A1 ve petrol türevleri ile uyuşturucu yakalamalarında toplam 156 dosyada akaryakıt 56 milyar TL, uyuşturucu 4.6 milyar TL ,ticari eşyada 65 milyar TL yakalamalarının olduğu bilgisi paylaşıldı.