Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, yaptığı yazılı açıklamada, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı tarafından tarihinde yapılan basın açıklamasında, şahsını ve Başkanı bulunduğu Kepez Belediyesi’ni doğrudan hedef alan, tamamen siyasi maksatla yapılan, herhangi bir dayanağı bulunmayan ve her yönüyle gerçek dışı isnatlara cevap verme gereği hasıl olduğunu bildirdi.
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü açıklamasında, “Söz konusu basın toplantısında, belediyemizin, hakkında ceza davası bulunan bir firmadan uzun süredir doğrudan temin yöntemi ile temizlik hizmeti alındığı iddia edilmektedir. Bununla beraber ilçemiz sınırları içerisinde Sağlık Bakanlığımız tarafından inşa edilmekte olan Kepez Devlet Hastanesi’nin, Sayın Cumhurbaşkanımızın 23 Mayıs 2015 tarihinde Antalyamızı ziyareti esnasında Toplu Açılış Töreni’nde açıldığı iddia edilmiş, şahsımın daha önceki beyanlarında ‘29 Ekim 2015 tarihinde açılacağını’ belirttiğim ifade edilerek Sayın Cumhurbaşkanımızın mı yoksa şahsımın mı yalan söylediği sorgulanmaktadır. Bu iddiaların tamamı gerçek dışı olduğu gibi, açıklamada bulunan şahsın, bulunduğu makamdan beklenen bilgi birikimine sahip olmadığı ve Antalya gündemine ilişkin konulardan bihaber olduğu anlaşılmaktadır” ifadelerine yer verdi.
4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19. maddesi hükmünce belediye tarafından gerçekleştirilen tüm hizmet alımlarında açık ihale yöntemi uygulandığını, bu kapsamda göreve geldiği 2009 yılından bu yana belediye tarafından 7, 21, 28 ve 30’ar aylık olmak üzere 4 adet açık ihale usulü ile temizlik hizmet alımı yapıldığını bildiren Başkan Tütüncü açıklamasında şunları kaydetti:
“Söz konusu ihalelerin, hazırlık, sonuçlandırma ve Kamu İhale Kurumuna yapılan itirazların değerlendirmesi süreçlerinin tamamlanması esnasında, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu 21/B maddesinin ‘insan sağlığını tehlikeye düşürecek durumların’ vuku bulması ihtimali olan durumlarda cevaz verdiği şekilde, çöp toplama hizmetlerinin aksamasının insan sağlığını tehlikeye düşürecek olması nedeniyle ‘Pazarlık Usulü ile İhale’ yöntemiyle 2 adet 3’er aylık ve 1 adet de 5 aylık Temizlik İhaleleri yapılmıştır. Basın bildirisinde belirtildiğinin aksine, bu yöntem doğrudan temin usulü değil, ihale yöntemidir. Ayrıca kanun, bu ihalelerde 3 firmanın ihaleye davet edilmesini yeterli bulurken, bu ihalelerde yeterli rekabetin sağlanması ve kamu yararı amacıyla Belediyemizce 6 ve daha fazla firmaya davet gönderilmiştir. Kamu Kurumu İhalelerinde; mevzuat gereği, ihale sonuçlandırma aşamasında, ihale komisyonu kararı üzerine ‘Elektronik Kamu Alımları Platformu’na veri girişi yapılma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu nedenle, ihaleye katılan isteklilerin tamamının ‘Yasaklılık Teyidi’ zorunlu olarak alınmaktadır. Yasaklılık teyidi alınmayan hiç bir iş için, ihale sonuçlandırılamaz. Ayrıca tebligat aşamasından sonra istekli ile sözleşme imzalanması aşamasında yine ayni yönde teyit alma zorunluluğu vardır. Bu teyit sonucuna göre sözleşme imzalanmaktadır. Bu nedenle; basın toplantısında ima edildiğinin aksine, Belediyemiz ihalelerinde T.C. Mahkemelerinden ceza alan yasaklı bir firmaya ihale verilmesi söz konusu değildir.”
Cumhurbaşkanının 23 Mayıs 2015 tarihli Antalya Toplu Açılış Töreninde, MHP İl Başkanının basın toplantısında iddia ettiği gibi Kepez Devlet Hastanesi’nin açılışı yapılmadığını da belirten Başkan Tütüncü açıklamasında, “Kepez Sütçüler’de yapımı devam eden 300 Yataklı Devlet Hastanesi Cumhuriyetimizin 92. Yılında, 29 Ekim 2015 tarihinde hizmete girecektir. Bu husus, 03 Mart 2014 tarihindeki temel atma töreninde bizzat Sağlık Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu tarafından ifade edilmiştir. Henüz yapım aşamasında olan, yapımı devam eden devlet hastanemizin açılışı ile ilgili, MHP İl Başkanının basın açıklamasında iddia ettiği gibi bir çelişki ya da tereddüt bulunmamaktadır. Sonuç olarak, MHP İl Başkanının, hiç bir dayanağı olmayan bu tür gerçek dışı iddialarla, tam da genel seçimlere 2 gün kala, kamuoyunu yanıltmaya çalışmak suretiyle siyasi ahlak anlayışından yoksun basın açıklamasının, siyaset üretemedikleri bir seçim ortamında, istifalarla yaprak dökümü yaşadıkları bir süreçte, gündemi değiştirmeyi amaçlayan bir aldatma çabasından ibaret olduğu açıktır. Siyasi ahlak anlayışından yoksun bir yöntemle oy devşirmeye çalışmak, en hafif ifadeyle cehaletin, acziyetin ve tükenmişliğin ifadesi olarak değerlendirilmektedir. Bizim siyaset anlayışımız bu tür edep ve ahlak dışı yöntemleri reddeder. Basın bildirisinin sahipleri bilmelidir ki; insan kaybederken de centilmen olmalıdır. İftira, hiç bir zaman siyaset etme yöntemi olamayacağı gibi müfteriler de milletimizin maşeri vicdanında hak ettikleri karşılığı bulacaklardır” sözlerine yer verdi.