İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) bünyesindeki İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu (İKGF-Dİ) tarafından "2015 İslam Dünyası Gençlik Başkenti" ilan edilen İstanbul, yıl boyunca düzenlenecek çeşitli etkinliklerle İslam Dünyası’ndan gelecek gençleri ağırlayacak.
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile İslam Konferansı Gençlik ve Diyalog İşbirliği Forumu arasında İşbirliği Protokolü, 10 Nisan Cuma günü Sepetçiler Kasrı’nda imzalanacak. İmza töreninin ardından Mayıs 2015 - Mayıs 2016 arasında yapılacak etkinlikler, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın da katılacağı Mayıs ayında düzenlenecek "Gençlik Başkenti Anahtarı"nın takdim töreni ile başlayacak.
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nca desteklenerek hayata geçirilecek etkinlikler “Gençler Başkentleri İstanbul’da Toplanıyor” programıyla başlayacak. 60 ülkeden gelecek 200 misafir, 3 gün boyunca İslamofobi, çatışma çözümü ve ortak kültür, ortak miras konularında verilecek konferanslara katılacak. Programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.
Uluslararası misafirlere ve Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlarda kalan Müslüman öğrencilere Osmanlı Kültür eserlerinden Ayasofya, Sultanahmet, Topkapı Sarayı gibi tarihi mekanlar tanıtılacak.
2015 yılı programları çerçevesinde Fatih’in şehrinde Kur’an kıraatı, Osmanlı hat sanatı, İstanbul gençlik festivali gibi etkinliklerin ardından 2016 yılındaki projelerle etkinlikler devam edecek.
İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerinden gelen gençlerin buluşacağı, yılın başkenti İstanbul’da bahar sezonu gençlik moda festivali ile açılacak. Düzenlenecek olan spor turnuvalarının yanı sıra Gökçeada’da faaliyete girecek olan kampa İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerinden gelen 100 genç ve Türkiye’den 100 gencin katılımı sağlanacak.
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen ve hayata geçirilecek olan tüm bu projelerin yanı sıra, Çanakkale Zaferi’nin 100.yılı dolayısıyla tüm İslam Dünyası gençlerinin Nisan ayında Çanakkale’de buluşturulması planlanıyor.