ÇORUM - GAZİ NOGAY - Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, "Ramazan ayında günlük 80-90 milyon pide üretiliyor ve bu rakamın 3-4 milyonu israf oluyor. Vatandaşlarımızın açlığın verdiği durum nedeniyle gözü doymuyor ve fazla pide alıyor. Gözümüzü değil, karnımızı doyuracak kadar pide alalım" dedi.

Kavuncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanda yaşanan "pide israfı"na dikkatİ çekti. İslam aleminin mübarek ramazan ayını idrak etmeye hazırlandığını belirten Kavuncu, ramazan sofralarının "israf sofrasına" dönüşmemesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de iki yıl önce başlatılan "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası"nda önemli başarılı elde edildiğini, aynı duyarlılığın ramazan ayında da devam etmesini temenni ettiklerini dile getiren Kavuncu, "Ekmek israfının önlenmesi amacıyla başlatılan kampanya sayesinde yaklaşık 2,5 -3 milyon ekmeğin israfını önlemiş olduk. İnşallah bu duyarlılık ramazanda da devam eder. Çünkü ramazanda verilen toplu iftarlarda birçok ekmek ve pide israf ediliyor. Bundan kaçınmamız lazım" diye konuştu.

Ramazan ayında günlük 80-90 milyona yakın pide üretildiğini ifade eden Kavuncu, şunları kaydetti:

"İkram ve paylaşma kültürümüzün yoğun yaşandığı ramazanda, birbirinden güzel yiyecek ve içeceklerle donatılan iftar sofralarının, ölçü kaçırılarak 'israf' sofrasına dönüşmemesi için üzerimize düşen gayreti göstermeliyiz. Haziran ve temmuz ayının sıcak günlerinde, çiftçilerimizin el emeği ve alın terinin çok daha değer kazandığı bu günlerde, ekmeğin soframıza gelinceye kadar, tarladan, harmandan, değirmenden, fırından kat etmiş olduğu yolu düşünürsek, özellikle de ramazan ayının ulvilik ve güzelliğini de hesaba katarak, sofralarımızdaki tüketime çok daha dikkat etmeliyiz çünkü ramazan ayında günlük 80-90 milyon pide üretiliyor ve bu rakamın 3-4 milyonu israf oluyor. Vatandaşlarımızın açlığın verdiği durum nedeniyle gözü doymuyor ve fazla pide alıyor. Gözümüzü değil, karnımızı doyuracak kadar pide alalım. Beş kişilik bir aile iftar için 10 tane pide alıyor. 'İftarda iki tane yerim diye düşünüyor' ama yiyemiyor. Fırıncılarımız zaten pideyi sayılı çıkartıyor. Vatandaşlarımızın da bu konuda daha duyarlı olmasını temenni ediyoruz."

"Fırıncılar olarak 76 milyon nüfuslu ülkede, kutsal nimet ekmeğin üç öğün sofrada bulunmasına vesile olmanın heyecanını yaşıyoruz" diyen Kavuncu, ekmek israfının önlenmesi konusunda yoğun mücadele vermeye devam ettiklerini sözlerine ekledi.