Murat ÇAKIR/iSTANBUL, () NEPAL'deki depremin ardından bu ülkede arama kurtarma faaliyetleri için Türkiye’den giden GEA Arama Kurtarma  ekibi, iki depremzedeyi hayata döndürdü. Nepal’de çalışmalarını bitiren ekip bugün THY’nin Kathmandu uçağıyla yurda döndü.

Atatürk Havalimanı’nda bir basın toplantısı düzenleyen GEA Arama Kurtarma ekibi üyeleri, yaptıkları çalışmalarının detaylarını basın mensuplarıyla paylaştı. Zorlu şartlarda görev yapan ekip üyeleri saatler boyu süren çalışmalarında enkaz altından bir kişiyi çıkardıklarında tekrar enerjilerini topladıklarını belirtirken GEA Arama Kurtarma Ekibi Takım Lideri Umut Dinçşahin kurtarma anlarına ilişkin şunları söyledi:

”Gelen ihbarları değerlendiren ekibimiz tarafından, bölgede ilk gün 11 farklı enkazda teknik arama çalışması gerçekleştirildi. Sitapaila bölgesinde saat 21:00’da canlı kazazede ihbarı alındı ve hemen enkaza gidilerek çalışmalara başlandı. 6 saat süren kurtarma çalışmaları sonunda 27 Nisan sabah saat 03:00’da 22 yaşındaki Bikram Chepang Depremden 39 saat sonra enkazdan canlı olarak kurtarıldı. 27 Nisan Pazartesi günü ise GEA Arama Kurtarma Ekibi, Gongabu Balaju bölgesindeki binalarda arama çalışmalarına başladı. Bölgedeki 3 farklı binada gerçekleştirilen arama çalışmaları sonunda saat 13:00’da canlı bir kazazede ile temas kuruldu. Gün boyu süren çalışmalarla enkaz içerisinde kendisine ulaşılan 21 yaşındaki John Keisi’ye ilk sağlık müdahalesi yapıldı. Yerel saat ile 02:05’de, 13 saatlik bir kurtarma çalışması sonunda depremden 62 saat sonra enkazdan canlı olarak kurtarıldı. Ekibin enkaz üzerinde yaptığı müdahalelerin ardından kazazede ambulansla hastaneye teslim edildi “
GEA ekibi kurtarma anlarına ilişkin çalışmaları görüntülerken sık sık artçı depremlerin yaşandığını da kaydettiler. GEA Ekibi işbirliği yaptıkları İsviçre Köpekli Arama Ekibi REDOG ekip üyeleri ve 3 arama köpeği ile topluca poz verdi.

(FOTOĞRAF)