EKONOMİ Bakanı Zeybekci, Dolar kurunun Euro karşısında değerlenmesinden kaynaklanan bir dalgalanma yaşandığını vurgulayarak, "Küresel ölçekte yaşanan bu gelişmeler, Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesi değildir. Beklenen, öngörülebilen, hesaplanabilen bir dalgalanma yaşıyoruz" dedi.

15. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Ekonomi Basını Başarı Ödülleri sahiplerini buldu. Sütlüce'deki MÜSİAD Genel Merkezi'nde düzenlenen törene, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de katıldı.



"AKILLI BİR ŞEKİLDE SÜRECİ YÖNETMEMİZ GEREKİYOR"

Törende konuşan Zeybekci, ABD'nin parasal daralmaya gitmesiyle gelişmekte olan ülkelerin bundan etkilenmesinin normal olduğunu vurgulayarak, "Euro dün akşam itibarıyla 2014 Haziran ayından itibaren dolar karşısında yüzde 28,1 değer kaybetti. Türk lirasının yüzde 23,5 değer kaybetti. Küresel ölçekte yaşanan bu gelişmeler, Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesi değildir. Beklenen, öngörülebilen, hesaplanabilen bir dalgalanma yaşıyoruz. Türkiye de bu dalgalanmaya karşı dünyada doların değer kazanmasını engelleyeceğim diye bir tepki verme durumunda değildir. Akıllı bir şekilde süreci yönetmemiz gerekiyor. Şu anda da öyle yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Faiz tartışmalarına ilişkin değerlendirmeler yapan Zeybekci, reel sektörün düşük faiz istemesinin en tabii hakları olduğunu belirterek, "İnşallah bunun sağlanmasıyla ilgili de bazı şeylerin Türkiye'de biraz daha demek ki oturması lazım" diye konuştu.



"ENDİŞE ETMEYE GEREK YOK"

Türkiye'de halkın siyasi istikrardan yana bir kaygı taşımadığını aktaran Bakan Zeybekci, "Türkiye'de hiç kimsenin siyasi istikrarla ilgili bir şüphesi yok. Siyasi istikrar sağlamda, sürdürülebilir bir şekilde sağlamda. Bazıları bu istikrar ortamından rahatsız oluyor. Kriz tellallarına ekmek yok demektir. Onlar dünyanın neresinde olursa olsun olağanüstü hal yaratarak o kırılma anlarında farkı almaya kendilerini programlamışlardır. Onlar Türkiye'ye de bunu yapmak istiyorlar. Endişe etmeye gerek yok" ifadelerini kullandı.



"AŞIRI DEĞERLİ TL YAPILACAK EN BÜYÜK HATALARDAN BİRİ"

Kurdaki oynaklık nedeniyle vatandaşın cebinden 54 milyar lira para çıktığı iddialarına ilişkin Zeybekci şunları söyledi:

"Şunu sormak lazım o zaman, TL değer kazanırken bu vatandaşın cebine para mı girdi? Aşırı değerli TL bu ülkenin yapabileceği en büyük hatalardan biridir. Aşırı değerli TL'den bahsediyorum, değerinde olan TL'den değil. Aşırı değerli TL olduğu zaman bu ülkede sanayi üretim yapmak istemez. İthalat daha kolay hale gelir. Aşırı değerli TL olduğu zaman bu ülkenin insanları bu ülkeye turist gelmektense, artık Marmaris'e gitmek yerine başka ülkelerin turistik şehirlerine gitmeye kalkarlar. Yani üretmediğimiz, hak etmediğimiz, üretim değerini ortaya koymadığımız her şey mutlaka bir gün elimizde patlar."

Ödül töreninin ardından gündeme ilişkin sorulara cevap veren Ekonomi Bakanı Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın zaman zaman ekonomi yönetiminden bilgi almasının normal olduğunu, bunun önümüzdeki dönemde de devam edeceğini bildirdi.

"ÇOK SIK SEÇİM GÜNDEMLERİYLE UĞRAŞMAYI ARZU ETMİYORUZ"

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ise, "4 kere üst üste yüzde 4'ün üzerinde büyümüş bir ekonomide, hız kaybı daha yumuşak bir şekilde planlanabilir miydi? Biz MÜSİAD olarak Doların, Euro ve diğer bütün gelişmekte olan ülkeler karşısında, değerlendirmesini birilerinin beklentisinin tersine, Türkiye'de köklü bir krize yol açabileceğine inanmıyoruz. Bilakis Türkiye'nin yeni bir büyüme modeline geçmek için, zorda olsa, mevcut durumu bir fırsata çevirmekle karşı karşıya olduğunu düşünüyoruz. Eski Türkiye'deki gibi çok sık seçim gündemleriyle uğraşmayı arzu etmiyoruz." şeklinde konuştu.



Olpak, mümkün olması halinde, bir Anayasa değişikliğiyle, milletvekili seçimlerinin tekrar 5 yıla çıkartılabilmesini arzu ettiklerini bildirdi.



GECEDE VERİLEN ÖDÜLLER

Yılın ekonomi haberi ödülü "Fikirtepe'de Tek Başına" başlıklı haberiyle Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'e, yılın reel sektör haberi ödülü "İstanbul'un Yatırım Haritası Çıkartılacak" başlıklı haberiyle Anadolu Ajansı'ndan Elif Ferhan Yeşilyurt'a, yılın ekonomi araştırma haberi ödülü "20 milyar Dolarlık İhracat 3 Kişiye Emanet" başlıklı haberiyle Milliyet Gazetesi'nden Fehim Genç'e, yılın ekonomi röportajı haberi ödülü "Ben Savaş Malzemesi Üretmem" başlıklı röportajıyla Yeni Şafak Gazetesi'nden İbrahim Acar'a, yılın ekonomi kulisi haberi ödülü "15 Günde Bir Soyulan PTT Artık Şubelerine Para Göndermiyor" başlıklı haberiyle Akşam Gazetesi'nden Özgül Öztürk'e, yılın ekonomi köşe yazarı ödülü Sabah Gazetesi'nden Şelale Kadak'a, yılın ekonomi programı ödülü Bloomberg HT'de yayınlanan Açıl Sezen'in sunduğu Yatırım Kulübü'ne, yılın ekonomi yayını ödülü Dünya Gazetesi'ne, yılın ekonomi internet sitesi ise ödülü finansgundem.com'a verildi.

Ayrıca, Profesör Doktor Tevfik Güngör Uras, Jüri Özel Ödülü'ne, Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak ise MÜSİAD Özel Ödülü'ne layık görüldü.

FOTOĞRAFLI