Turgay İPEK/ERZURUM, () - ERZURUM'daki Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencileri tarafından çıkarılan aylık 'Atatürk İletişim' adlı gazetenin Nisan ayı sayısındaki bazı haberleri sansürlediği ileri sürülen Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mevlüt Sait Keleş, "Sansürcü değilim" dedi.
İletişim Fakültesi 'öğrenci uygulama gazetesi' olarak ayda bir yayınlanan 'Atatürk İletişim'de sansür olduğu yolu öne sürüldü. Öğrenciler, Atatürk İletişim Gazetesi’nin Nisan sayısındaki bazı haberlere müdahale ettiği öne sürdükleri AK Partiden Erzurum Milletvekili adayı olamadığı için görevine dönen Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mevlüt Sait Keleş’i öğrenciler protesto etmek istedi. Ancak, güvenlik kuvvetleri öğrencilerin rektörlüğe yürümesine izin vermedi. Öğrenciler, Prof. Dr. Keleş'in gazetede yayınlanmak üzere hazırlanan ‘Tortum Çağ Kebabı’na ilişkin bir habere, çağ kebabının Oltu’ya ait olduğu gerekçesiyle izin vermediğini savundu. ‘Altın’la ilgili bir haberde kullanılan ‘Zaman Kuyumculuk’ isimli işyerinin fotoğrafına Rektör yardımcısı Prof. Dr. Keleş, "Bu fotoğrafı çıkarın. İsmindeki ‘Zaman’ paralel yapıyı çağrıştırıyor" diyerek sansür uygulamak istediği belirtildi. Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı’ndan domuz gribiyle ilgili yaptığı bir açıklamanın da kullanılmamasını isteyen Prof.Dr. Keleş, "Biz Bölge Hastanesiyle rekabet halindeyiz. Bize zarar verir böyle haberler" dedi.
İletişim Fakültesi öğrencilerinin yaptığı haberlerden bazılarının olumsuz olması nedeniyle Rektör Prof.Dr. Hikmet Koçak'ın yayınlanacak haberleri kontrol etmesini istediğini vurgulayan Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mevlüt Sait Keleş, sansür iddiaları karşısında şunları söyledi:
"Bu gazeteyi öğrenciler çıkarıyor. Nereye gider diye değerlendiremiyorlar. Bunlar nihayetinde bizim öğrencilerimiz. Bazen redakte hataları oluyor. 27 Nisan'da İletişim Fakültesinin Dekanı saat 20.49'da beni aradı. Bana, 'Gazeteyi bu ay çok geciktirdik, basamadık. Göndereyim onaylayın' dedi. Ben de 'Sabah Ankara'ya gideceğim. Bu saatte mümkün değil bakamam' dedim. O da ısrar etti. Saat 21.30'da gazeteyi bana gönderdi. Ben de kabataslak baktım. Birkaç redaktör hatası vardı, onları işaretledim. Tarihi Taşmağazalar semti araç trafiğine kapatıldığı için esnaf işsizlikten şikayet etmiş. Haber için bir fotoğraf koymuşlar. Semtin fotoğrafı yerine 'Zaman Kuyumcu'sunun kocaman tabelası olan fotoğrafı koymuşlar. Seçim öncesi. Taşmağazalarda başka fotoğraf bulamadılar da bunu mu koydular. Ben bunda reklam ya da kasıt ararım. Yine ayrı bir haberde cağ kebabını konu almışlar. Şehirde 20 lokanta varsa bunlardan üçünden bilgi almış ve 'Cağ kebabının mucidi Tortum'dan çıktı' diye başlık atmışlar. Bir süre önce Oltu ilçemizdeki Ticaret Odası bunun patentini aldı. Ben aynı zamanda bu ilçelerin içinde yer aldığı Çoruh Platformu'nda rektör adına başkan vekiliyim. Bir süre önce Oltu ilçemiz bunun patentini aldı. Nasıl 'Tortum' deriz. Okuyucu, 'Bu nasıl üniversite gazetesi' demez mi? Ben de madem öyle 'İlçe adı vermeyin' dedim. Üniversitemize bağlı olan Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Doç.Dr. Mehmet Özyazıcıoğlu'na 'Yrd. Doç.' demişler. Yine üniversitemizin hastanesi dururken gidip sürekli başka hastanelerle ilgili haberler yapmışlar. Bu gibi olaylardan tepki alıyoruz. Gazete çıkacak ama bu hatalar düzeltildikten sonra."
Gazetenin koordinatörü pozisyonunda olduğunu sözlerine ekleyen Prof.Dr. Mevlüt Sait Keleş, "Konu ile ilgili görevlileri uyardığımda bana, 'Biz haberi hazırlarız. Yanlışsa bir sonraki sayıda düzeltiriz' dediler. Böyle bir şey olabilir mi? Gazete basılmamış ki, neden hata yapalım? Sonra tutuyor fakültenin içinde panolara 'Rektörlük sansür uyguladığı için gazeteyi çıkarmayacağız' diye yazıyorlar. Gazetinin çıkıp çıkmaşacağına biz karar veririz. Nisan sayısı da çıkacak ama hatalar düzeltikten sonra" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI