Mustafa ERCAN/MERSİN, () - JAPONYA'nın Kushimoto kenti açıklarında 16 Eylül 1890'da kayalıklara çarparak batan Ertuğrul Firkateyni'nde şehit olan 587 Türk denizci, Mersin'de düzenlenen bir törenle anıldı.
Atatürk Parkı'ndaki Refah Şehitleri Anıtı'nda gerçekleşen törene Vali Vekili Cezmi Türk Göçer, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Burhanettin Kocamaz ile davetliler katıldı. Anıta çelenk sunumuyla başlayan törende anı defteri imzalandıktan sonra şehitler için saygı duruşunda bulunulup Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde Türk ve Japon milli marşları okundu. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz, 125 yıl önce Japonya kara sularında batan Ertuğrul Firkateyni faciasının dünya denizcilik tarihinin en büyük kazalarından biri olduğunu söyledi. Kocamaz, kahraman şehitleri rahmetle andıklarını belirterek, şöyle dedi:
"Geçmişten günümüze iki ülke arasında kardeşlik tohumlara ekilmiştir. Bu olay sadece Osmanlıyı değil, Japonya'yı da derinden etkilemiştir. Hatta bu facia anısına şiirler yazılmış, anıtlar dikilmiş ve ağıtlar söylenmiştir. Kentimiz iki ülke arasındaki kardeşliği ebediyete kadar sürdürecek olmanın haklı gururunu daima yaşayacaktır."
Tuğamiral Demirhan ise, 125 yıl önce büyük bir kararlılıkla Türk-Japon dostluğunu gerçekleştirmek üzere harekete geçen Ertuğrul Firkateyni'nin yaşadığı facia nedeni ile Türk denizcilerinin şehit olduğunu ifade ederek, "Ancak verdiğimiz bu şehitler, gelecek ve Türk-Japon dostluğu açısından büyük bir zemin hazırladı. Geçmişten günümüze yaptığımız bu törenler gelecekte Türk-Japon dostluğu için atılan önemli bir adımdır" dedi.
Vali Vekili Göçer de Türk-Japon dostluğunun geçmişten bugüne geldiğini kaydederek, düzenlenen anma töreninin kahraman şehitlerin anılarının yâd edildiğini belirtti.
Konuşmaların ardından, denize beyaz karanfil bırakıldı.

FOTOĞRAFLI