Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Birlik Vakfı Ankara Şubesi tarafından düzenlenen toplantıdaki konuşmasında, seçilme yaşının 18’e düşürülmesi konusunda muhalefetin tutumunu eleştirerek, "Zor olan seçilmek değil, seçmek" dedi.
Bakan Çağatay Kılıç, Birlik Vakfı Ankara Şubesi tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, gençlere güvenilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına az kaldığına dikkati çeken Kılıç, "Hızlı bir şekilde çalışmalara devam ediyoruz. Aynı zamanda geçmişimizden, yani medeniyetimizden gelen tecrübelerimizi, birikimimizi, geleceğe taşımamız gerekiyor" diye konuştu.
Bakan Kılıç, gençlere olan güvenlerini, söylemlerin yanı sıra yaptıkları işlerle her zaman gösterdiklerinin altını çizerek, şöyle devam etti:
“ ‘Özellikle siyasi parti temsilcileri, ’biz gençlerimize güveniyoruz’ diyor. Güveniyorsunuz da ne yapıyorsunuz? Türkiye’de seçilme yaşını 30’dan, 25’e AK Parti düşürdü. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanlığı döneminde ’seçilme yaşını 18’e indirelim’ önerisinde bulundu. Bir siyasi partinin bir milletvekili, yanına 2 lise öğrencisini aldı. Mecliste çok talihsiz, ülkemize, gençliğimize ve değerlerimize yakışmayacak bir basın toplantısı düzenledi. İki kardeşimizi rencide etti. Kullandığı tabir ’bunlar mı meclise gelecek?’ ”
“ZOR OLAN SEÇİLMEK DEĞİL, SEÇMEK”
“Zor olan seçilmek değil, seçmek” diyen Kılıç, “Siyasi anlamda tercihinizi belli edeceğiniz yerdeki yapacağınız seçim daha zor bir şey. Seçilmek işin buna nazaran kolay tarafı. 550 milletvekilin hepsi 18 yaşında olacak demiyoruz. O, seçimde karar verilecek bir şey. 18 yaşında her türlü hakkı elde etmiş bir kişiye ehliyet veriyorsak, aynı zamanda ona güvenmemiz gerekiyor. Bu, ’kamuda başörtülü kardeşlerimizin çalışmasına izin verirsek, Türkiye bölünür" zihniyetinin, yaşla ilgili yaklaşımı" değerlendirmesinde bulundu.
KILIÇDAROĞLU’NUN "40 YAŞ" AÇIKLAMASI
’İktidara geldiğimiz zaman Gençlik ve Spor Bakanlığında 40 yaşin altında personal çalıştıracağız ’ diye vaatte bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na cevap veren Bakan Çağatay Kılıç, “bu açıklamanın içeriğine bakacak olursak, ’hangi kanunun, hangi yapısına göre, hangi altyapıyla, hangi düşünceyle, sadece 40 yaşaltı insanlar orada çalışacak’ diyorsunuz. Biraz evvel söylediğim, seçilme yaşında 25’in altına inmeyelim ters tarafında bir şey. Hep bir engel koyma, hep bir kısıtlama. Biraz rahat olun, bırakın, yok, hep bir kısıtlama olacak Açıkça söylemek istiyorum biz, gençlere duyulan güveni sözlerle değil icraatlarla yerine getiren bir siyasi partiyiz” şeklinde konuştu.