İletişim ve Medya Federasyonu (TİMEF) Genel Başkanı Şakir Gürel, Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı’nın Jean Monnet Burs Programı’yla Avrupa’da araştırma ve burs programları başlattığına dikkat çekerek, AB fonlarını yerel medyanın değerlendirme, gençlerin de Avrupa ülkelerinde araştırma ve yüksek lisans yapmak için fırsata dönüştürebileceklerini belirtti.
Avrupa Birliği’nin, AB Bakanlığı aracılığı ile Türkiye’de STK’lar, özel sektör, kamu kurumları ve gerçek kişilere milyonlarca euroluk hibe uygulamaları açtığını Gürel, "Avrupa Birliği, her yıl bizim kullanmamız için Milyonlarca Avroluk hibe fon ayırıyor. Gelin bu parayı bizden alın, amaçları doğrultusunda harcayın, kullanın, değerlendirin diyor. Bunlardan bir tanesi de Jean Monnet burs duyurusu. Yerel medya kuruluşlarımızın ve mensuplarının Jean Monnet burs duyurusu başta olmak üzere AB’nin hibe desteklerini, gençlerimizin de Avrupa ülkelerinde araştırma ve yüksek lisans yapma imkanlarını bir fırsata dönüştürmelerini diliyorum" dedi.
Jean Monnet burs duyusunun 2015-2016 akademik yılları için bu ay yapıldığına ve son başvuru tarihinin 6 mart 2015 olduğuna değinen Gürel, Katılım Öncesi AB Mali Yardımı kapsamında finanse edilen ve Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından uygulanan programdan şuana kadar toplam bin 800 kişinin yararlandığını vurguladık.
Gürel, şunları kaydetti:
"Jean Monnet Burs Programı ile Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik hedefi çerçevesinde, AB alanında uzmanlaşmış kişi sayısının artırılması ve müktesebatın etkin bir biçimde uygulanabilmesi için gerekli idari kapasitenin oluşturulması amaçlanıyor. Bugüne kadar burstan yaklaşık bin 800 kişi faydalandı. Jean Monnet Burs programı ile 2015-2016 akademik yılında 210 kişiye daha AB üyesi ülkelerde AB müktesebatı ile ilgili konularda yüksek lisans öğrenimi görme ve araştırma programlarına katılma imkanı sunulacak ve söz konusu 210 bursiyere, toplamda 8,8 milyon Avro tutarında burs sağlanacak. Burs kapsamında süresi en az 3, en fazla 12 ay olan akademik çalışmalar destekleniyor. Programdan kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşu çalışanları, üniversitelerin akademik ve idari personeli ile lisans son sınıf, yüksek lisans ve doktora öğrencileri faydalanabiliyor. Jean Monnet Burs Programına ilişkin detaylı bilgi Avrupa Birliği Bakanlığı ve Jean Monnet Burs Programının internet adreslerinde yer alıyor."