Eskişehir Emek ve Demokrasi Güçleri üyeleri, TBMM’de görüşmeleri yapılan ‘İç Güvenlik Yasa Tasarısı’ hakkında basın açıklaması yaptı.
Eskişehir Bölge İdare Mahkemesi önünde toplanan Eskişehir Emek ve Demokrasi Güçleri üyeleri, sloganlarla İç Güvenlik Yasası’nı protesto etti. Grup adına basın açıklamasını okuyan SES Eskişehir Şube Başkanı Yalçın Mutlu, mevcut yasalarda, sapan kullanan ve molotof kokteyli atanlara hapis cezasının zaten verildiğini belirterak, “Biz Emek ve Demokrasi Güçleri, savaşa hayır demek için, barış isteğimiz için, halk için bütçe istediğimiz için, yolsuzluklara hayır dediğimiz için sokaklara çıktık. Bunun için sokakları teslim almak, sokaktaki toplumsal muhalefeti tamamen susturmak istiyorlar. Onların iç güvenlik dediği, doğrudan kendi güvenlikleridir. Kendilerinden hiçbir şekilde hesap sorulamayacak bir Türkiye yaratmak istiyorlar. Tam da bu nedenle İç Güvenlik Yasası’na ihtiyaç duyuyorlar” dedi.
Tasarının yasalaşması halinde kolluk kuvvetlerinin keyfi bir nedenle özel yaşama müdahalesinin daha da kolaylaşacağını savunan Mutlu, “Üst, araç, iş yeri, ev aramaları ve 24 saate kadar gözaltı yetkisi için hakim kararına ihtiyaç duyulmayacak. Gözaltı süresi 48 saate kadar uzatılabilecek. Hakim karşısına çıkarılma süresi 4 güne kadar uzayabilecek. Gözaltılar, gözaltında işkenceler ve gözaltında kaybetmeler yaygınlaşacak. Mülki amirler, kolluk kuvvetlerine savcı gibi talimat verebilecek, yönlendirmede bulunabilecektir" ifadelerini kullandı.
Yeni tasarı ile hakim kararına ihtiyaç duyulmaksızın polis tarafından bir kişinin iletişiminin 72 saate kadar dinlenip, kayıt altına alınabileceğini ve bunun adının sıkıyönetim olduğunu söyleyen Mutlu, “Evrensel insan hakları yasaları şiddet, işkence ve zulüm karşısında her türlü direnişi tüm yasaların üstünde meşru ve tartışılmaz bir hak olarak görür. AKP’nin İç Güvenlik Yasa Tasarısı’nı böyle anlayarak tasarının yasalaşmaması için güçlerimizi birleştirmek ve direnmek zorundayız” dedi.