Prof. Dr. Tuzcu, yaptığı açıklamada, tüm dünyada şeker tarama testlerinin gebelere önerildiğini ifade etti.

Gebelik şekerinin doğumla ortadan kalkan geçici bir şeker hastalığı şekli olduğuna işaret eden Tuzcu, bunun diyabete yatkın olan bireylerde daha sık görüldüğünü dile getirdi.



"Ölüme yol açabilir"

Tuzcu, gebelik diyabetinin çoğunlukla diyetle kolayca kontrol altına alınabildiğine, ihtiyaç duyulması halinde insülin kullanıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Düzenli takip ile kolayca tedavi edilebilen bu hastalık tedavi edilmediğinde anne ve bebek sağlığı için ciddi problemlere ve bebekte kalıcı sakatlıklara yol açıyor. Genelde 24-28 haftalık gebeliklerde şeker taraması yapılır. Diyabet için yüksek risk taşıyan kişilerde daha erken gebelik haftalarında bu test önerilir. Diyabetli annenin bebeğinde doğumdan sonra sık görülen kan şekeri düşüklüğü dikkatten kaçtığında ölüme yol açabilmektedir. Kalpte gelişim kusurları, akciğerlerin doğumda tam gelişmemesi, sarılık, kasılmalar, iri bebeğe bağlı olarak doğumda kemik kırıkları, kas, sinir yaralanmaları oluşabilmektedir."

"Gebelikte şeker testi olmazsa olmaz" diyen Tuzcu, hem kendi hem de bebeğinin sağlığını düşünen gebelerin mutlaka şeker testi yaptırması gerektiği uyarısında bulundu.
 milliyet