TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - İşitme engelli eşi ile iletişim kurabilmek için işaret dilini öğrenen 27 yaşındaki Neşe Ocak, aldığı eğitim sayesinde bugün 8 yıldır eşine söylemeye çalıştığı ancak ifade edemediği duygularını dile getiriyor.

Küçük yaşta geçirdiği ateşli hastalık sonucunda, işitme yetisini kaybeden eşinin konuşmalarını kavrayabilmek adına öğrenmeye çalıştığı işaret dili ile artık eşinin ve çocuklarının dünyasına "ses" olan Ocak, aldığı işaret dili eğitimini daha ileri seviyelere taşımak istiyor.

Çocukları ile babaları arasındaki iletişime de aracı olan Çolak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evlenmeyi düşünmediği bir anda ailesinin aracılığıyla eşi Kadir ile tanıştığını ve daha sonra ona aşık olduğunu için evlenmeye karar verdiğini söyledi.

Eşi ile ilk zamanlar iletişim kurmakta zorlandığını dile getiren Ocak, "Evliliğimizin ilk üç ayı benim için de eşim için de zor geçti. Eşim benden bir şey istiyor ama ben anlamıyordum. Ben ona bir şeyler anlatmak istiyordum ama kendimi ona nasıl ifade edeceğimi bilmiyordum. İletişimimiz çok iyi olmasa da zamanla birbirimizi anlamaya başladık" ifadelerini kullandı.

- "Eşimin duygularına tercüman oluyorum"

Ocak, işaret dilinin kendisi için önemli olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eşim arkadaşlarıyla bir araya gelince çok güzel muhabbetleri oluyordu ama ben onlardan anlamıyordum. O nedenle ben de onların işaret dilini öğrenmeye karar verdim ve eşim için işaret dili kursuna yazıldım. O benim için çok değerli ve onunla daha iyi iletişim kurmak istiyordum. Bu nedenle de 3 ay işaret dili eğitimi aldım ve şuanda eskiye oranla daha iyi anlaşabiliyoruz. Keşke daha önce böyle bir eğitim alsaydım. İşaret dili sayesinde eşime artık duygularımı, problemlerimi ve hislerimi anlatabiliyorum. Onun da bana karşı hissettiklerini ve anlatmak istediklerini anlıyorum. Konuşamasak da ben artık eşimin duygularına tercüman oluyorum."

Eşine şuana kadar kullanmak istediği birçok duygu kelimesi olduğunu anlatan Ocak, "Yaklaşık 8 yıldır evliyiz ve eşime hiçbir zaman 'Sen benim için değerlisin, seni seviyorum' diyemedim. Şu anda içimden gelen bu duyguları ona onun dünyasının sesi ile haykırıyorum. Bu nedenle de eşimle daha iyi iletişim kurabilmek için işaret dilini daha ileri seviyelere taşımak istiyorum. Eşimin işitmesi ya da işitmemesi benim için sorun değil, yeter ki huzurumuz olsun ve biz çok mutluyuz" dedi.

- "Çocuklarımla eşim arasındaki iletişimde aracılık yapıyorum"

Ocak, mutluluklarının çocuklarıyla taçlandığını dile getirerek,  biri 8 diğeri 4 yaşında sağlıklı iki çocuklarının olduğunu söyledi.

Öğrendiği işaret dili sayesinde çocuklarıyla eşi arasındaki iletişimde de aracılık yaptığına vurgu yapan Ocak, "İleride çocuklarımın da babalarıyla daha iyi iletişim kurması için işaret dili eğitimi almasını istiyorum. Çocuklarım için de işaret dili eğitimi babalarını daha iyi anlamaları açısından önemli. Birbirimize yardımcı olacağız ve biz bu engeli zaten görmüyoruz, bundan sonra da göreceğimizi düşünmüyorum" diye konuştu.

İletişim dışında başka bir sorunları olmadığını söyleyen Ocak, çocuklarıyla babalarının iletişiminin ileride daha iyi olacağına inandığını sözlerine ekledi.

- "Sevdiğim kadınla olduğum için mutluyum"

Kadir Ocak ise eşi aracılığıyla yaptığı açıklamada, aynı mahallede oturdukları eşi Neşe Ocak'la sürekli karşılaştıklarını belirterek, "Neşe'yi ilk gördüğümde çok beğenmiştim ama bana bakmayacağını tahmin ediyordum. O kadar güzeldi ki benimle ilgilenmez diyordum. Bir gün ailem beni bir kızla tanıştırmak istediği söyledi ve her şey bir anda oldu. Ailemin beni tanıştırmak istediği kız Neşe çıktı. O kadar mutlu oldum ki anlatamam. Tabi hiç kimseye bir şey söylemedim" ifadelerini kullandı.

Sevdiği kadınla birlikte olduğu için mutlu olduğuna dikkati çeken Ocak, "Benim için bundan daha güzel bir şey olamazdı. Kısa sürede nişan ve düğün yaptık. Düğünümüz gerçekten tam bir görsel şölen gibiydi. Sevdiğim kadının yanımda oluşu benim için çok tuhaf bir duyguydu ve biz artık evliydik" dedi.

Ocak, evliliklerinin ilk dönemlerinde eşinin işaret dili bilmemesi ve kendisinin de konuşamamasından dolayı aralarında bazen komik diyaloglar geçtiğini ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Eşim de ben de birbirimize nasıl davranmamız gerektiğini bilmiyorduk. Yavaş yavaş birbirimizden bir şeyler öğrenmeye başladık ve birbirimizi tamamladık. Sevgimiz 8 yıldır hiç bitmedi  ve çocuklarımızla da daha çok arttı. Eşime hala o ilk gördüğüm andaki duyguları hissediyorum. Eşimi seviyorum, çok mutluyuz ve artık işaret dili ile çok daha iyi anlaşabiliyoruz."