Bitlis’in Mutki ilçesine bağlı Kavakbaşı beldesinde ikamet eden kadınlar, hünerli elleriyle çamuru sanat eserine dönüştürüyor.
Çamurdan vazo, çaydanlık, küp, testi, kül tablası, çanak çömlek gibi ürünle yapan kadınlar, hem bu hünerlerini geliştiriyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor. Kavakbaşı Belde Belediye Başkanı Veysi Oğuz, yıllardan süre gelen çamur sanatını beldede kadınların eliyle şekil aldığını söyledi. Bir zamanlar bölgenin toprak kap ihtiyacının beldeden karşılandığını anlatan Oğuz, "Kakvakbaşı çok kadim, eski bir yerleşim yeridir. Eskiden bölgenin toprak kap ihtiyacı, beldemizden karşılanıyordu. Erzurum’a kadar çanak çömlek gönderiliyordu. Her ne kadar Türkiye’de Avanos çanak çömleğiyle ön plana çıkmış olsa dahi, bölgemizde de çanak çömlek önemli bir yere sahip. Eskiden evlerde toprak kaplar kullanılırdı. Bunların üretim merkezi Kavakbaşı beldesiydi. Eskiden bu işin pazarlamasını yapan kervanlar gelip, buradan değiş tokuş usulüyle kapları alıp, başka yerlere götürüp pazarlamasını yapıyormuş. Biz şimdi yıllardan gelen bu geleneği yaşatıyoruz" dedi.
Artık çanak çömleği süs eşyası olarak üretip pazarladıklarını ifade eden Oğuz, destek almalarıyla kadınların üretim yaptığı atölyeyi fabrika haline getirip, seri üretime geçmeyi istediklerini sözlerine ekledi.
Çömlek ustası Cemil Orman ise, belde kadınlarına çamuru sanata dönüştürmek için eğitim verdiğini belirtti. Çamur sanatının 4 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu dile getiren Orman, "Bu çanak çömlek sanatının geçmişi Hititlere dayanıyor. Kadın ağırlıklı çalışıyor. Bu meslek eski bir meslek. Atölyede 20 kadın çalışıyor. Ürettiğimiz sanat eşyalarını bölge illere pazarlıyoruz. Dağlardan getirdiğimiz toprakları çamur şeklinde yoğuruyoruz. Daha sonra bunu çekiyoruz. Çamur dinlenmeye bırakıldıktan sonra kadınların elinden sanata dönüşüyor. Daha sonra bunları fırınlayıp, üzerine gerekli deseni yaptıktan sonra satışa hazır hale getiriyoruz" dedi.
Kadınlardan Bahar Gökmen de, beldedeki kadınların çamuru el sanatına dönüştürdüğünü dile getirdi. Çamurla çok güzel eserler ortaya çıkardıklarını kaydeden Gökmen, "Ev kadınları için çok yararlı bir uğraş. Kadınlar evde oturmaktan sıkılıyordu. Burada hem zaman geçiriyoruz, hem de aile ekonomimize katkıda bulunuyoruz" diye konuştu.