Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu üyeleri, Metal-İş Sendikası’nın grevinin Bakanlar Kurulu tarafından ertelenmesini protesto etti.
Öğle saatlerinde İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Mersin Özgür Çocuk Parkı önünde bir araya gelen KESK Şubeler Platformu üyeleri, sloganlar atarak grevin ertelenmesine tepki gösterdiler. Burada grup adına açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Yılmaz Bozkurt, grevin hak olduğunu ve yasaklanamayacağını savundu. Metal işçilerinin grev hakkının geri iade edilmesi gerektiğini söyleyen Bozkurt, "Yaşananlar sadece metal işçilerine değil tüm işçi sınıfına karşı bir darbedir. Bakanlar Kurulu kararında adına erteleme dense de fiilen yasaklama anlamına gelen bu hak gasbı ile bir kere daha görülmüştür ki bu ülkede işçilerin grev hakkı bulunmamaktadır. Grev hakkı ILO Sözleşmeleri dahil olmak üzere pek çok uluslararası sözleşmenin güvencesi altındadır. ILO Örgütlenme Özgürlüğü Komitesi’nin 1996 tarihli raporuna göre içinde metal sektörünün de bulunuğu çok sayıda sektör grev yasağı kapsamına alınamaz. 12 Eylül darbecilerinin hukuku, grev hakkını sadece toplu sözleşme görüşmelerinde uyuşmazlık olması halinde tanımakta ve bunun dışındaki tüm grev türlerini yasaklamaktaydı" dedi.
Artık grev yapamaz durumuna geldiklerini belirten Bozkurt, "Örgütlenmenin önündeki engeller, iş kolu barajları ve hükümetin kontrolündeki yetki sistemi nedeniyle Türkiye’de kayıtlı işçilerin sadece yüzde 5’i toplu sözleşme hakkından faydalanabilmektedir. Bu yüzde 5’lik kesimin de grev hakkını kullanabilmesi, giderek zorlaştırılan ciddi bürokratik engellerle karşılaşmaktadır. Tüm bu engelleri aşıp grev kararı alan işçilerin bu iradeleri ise bu kez Bakanlar Kurulu kararları ile gasp edilmiştir. Grev haktır, engellenemez ve yasaklanamaz. Metal işçilerinin grev hakları derhal iade edilmelidir" diye konuştu.
Basın açıklamasının ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı.