Soma maden faciasında, eşi doğum yaptığı için hastaneye giden ve madene girmediği için ölümden kurtulan Sefa Köken, Vatan Partisi’nden milletvekili adayı olurken, işsiz olduğu için bankadan çektiği krediyi ödeyemedi ve evine haciz geldi.
Manisa’nın Soma ilçesinde, geçen yıl 301 çalışma arkadaşını kaybeden 31 yaşındaki maden işçisi Sefa Köken, 7 Haziran seçimlerinde Vatan Partisi’nden İzmir 1. Bölge sıradan milletvekili adayı oldu. Eşinin doğum yapması nedeniyle izinli olan Köken, faciadan kurtuldu. On yıldır maden işçisi olarak çalıştığını dile getiren milletvekili adayı Köken, şöyle konuştu: ’’Soma olayından sonra 1 yıl geçti. 13 Mayıs 2014 de büyük bir katliam yaşandı. Bunun olacağı belliydi. Biz işçiler olarak bunları görüyorduk. Uygulanan politikalar bizi o madene itti. Çiftçilik, hayvancılık bitince herkesi bu köle düzenine borçlu bir şekilde çalışmaya itti. Sesimizi çıkaramıyorduk, yanlışları görüyorduk. Ses çıkardığımızda bizi işten atıyorlardı, sendikalar bize sahip çıkmıyordu. Ortada kalmıştık. Büyük bir katliam oldu. Kurtarma ekibi olarak girdim ocağa ve dört gün ocakta kaldım. Vahşeti gördüm. O ailelerin yaşadığı dram çok kötüydü. Bu saatten sonra Türkiye’nin ve dünyanın gözü burada diye çok şeyi değiştirebiliriz diye umduk. Türk halkının duyarlı insanları Soma’ya akın etti. Her partiden siyasiler oradaydı. Bize söz verdiler fakat verilen söz tutulmadı. Hiçbir işçi mağdur olmayacak herkes haklarını alacak dendi. Hiç bir şey olmadı. Bir yıldan beri işsiziz, sokaktayız. Diyoruz ki, bedavadan bize para vermeyin. 6 ay bizi susturmak için para verdiler ve 6 ay sonra o parayı kestiler, işçileri işe almadılar. Şimdi bir yıl geçti. Madenlerin kamulaştırılıp devlet eliyle emniyetli bir şekilde çalıştırılmasını istiyorduk ve iş istiyorduk. Çalıştığımızı kazanalım diyorduk.’’
NEDEN ADAY OLDUM?
Çiftçi çocuğu olduğunu belirten Köken, neden aday olduğunu şöyle anlattı: "Çünkü ben madenciyim, çiftçi çocuğuyum. Orada yaşanan eziyet çileyi işkenceyi ben bilirim. Yer altında aç ve susuz çalıştık. İşçilerin ne zorluklar yaşadığını gördüm ve biliyorum. Bu ülkenin üreterek ayakta durmasını, bayrağımızın dik durması için aday oldum. Seçilirsem Soma ve diğer madenler olmak üzere bütün özelleştirilmiş diğer önemli sektörleri tekrar kamulaştırmak için çalışacağım."
Türkiye Cumhuriyetinin büyük ve güçlü bir devlet olduğunu anlatan Köken, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kazaların engellenmesi için kamulaştırmak lazım. Çünkü, özel sektöre verilen maden ocakları, özel sektördeki para hırsı, işçi canının, iş güvenliğinin önüne geçiyor. Daha fazla para, daha fazla kömür daha fazla hırs işçileri öldürüyor. Öldükten sonra hiçbir şey değişmiyor. Soma’dan sonra Ermenek olayı yaşandı ve bundan sonra tek tek ölümlerle 74 madenci daha öldü. Değişen hiçbir şey yok. Soma’da hiçbir maden ocağında yaşam odası yok. Yaşam odası kesinlikle olması gereken bir uygulama. Yaşam odası olsaydı, geçen yıl ki faciada yerin altında el ele tutuşmuş işçilerin cesetlerini değil canlı canlı kendilerini çıkarırdık. Madenlerde denetim sıkıntısı var. Çünkü orayı denetleyenler, maden ocağını işleten şirketlerden maaş alıyor. Maaş aldığı bir yeri kimse kötü diyemez ve demedi.’’
HACİZLİ MİLLETVEKİLİ ADAYI
Öte yandan milletvekili adayı Sefa Köken’e haciz geldi. Faciadan önce bir bankadan çektiği tüketici kredisini işsiz kaldığı için son iki aydır taksiti ödeyemedi. Bu yüzden Köken’in evine haciz geldi.