Sağlık Bankanlığı ’9 Mayıs Dünya Çölyak Günü’ nedeniyle yaptığı açıklamada, çölyak hastalığının tek tedavisinin, ömür boyu; buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyet olduğunu bildirdi.
Sağlık Bakanlığı ‘9 Mayıs Dünya Çölyak Günü’ nedeniyle yazılı açıklama yaptı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Çölyak hastalığı (Gluten Enteropatisi), bağırsaklarda sindirimi sağlayan tüysü oluşumların yapısının bozulmasına sebep olan dolayısıyla besinlerin emilmesini engelleyen, ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir protein neden olmaktadır.Çölyak genetik bir hastalıktır. Hastalık çocukluk, ergenlik, orta yaş ve yaşlılık gibi yaşamın herhangi bir döneminde görülebilir. 2015 Şubat ayı itibariyle Bakanlığımız kayıtlarına göre Türkiye’de 65 bin 545 kişi çölyak raporu almış hastamız vardır. Diğer yandan tanı almamış hastalarla birlikte bu sayının 250 bin ile 750 bin arasında olduğu tahmin edilmektedir. Hastalığın tek tedavisi, ömür boyu; buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir” denildi.
Bakanlık çölyak hastaları için güvenli yiyecekleri şöyle sıraladı: Tüm sebzeler, meyveler, tüm bakliyatlar, tüm katkısız katı ve sıvı yağlar, yumurta, bal, reçel, basit toz şeker, zeytin, et, balık, tavuk, (Bu ürünler katkılı olmadıkları gibi daha önce unla kızartılmış bir yağda kızartılıp işleme tabi tutulmamalıdır), una batırılmamış konserve çeşitleri, mısır, pirinç, patates, patates unu, kestane unu, nohut unu, soya unu, üzüm çekirdeği unu da kullanılabilir. evde çekilmiş güvenli baharatlar.”
Çölyak hastalığında diyet tedavisinde tüketilmemesi gereken besinleri de açıklayan Bakanlık, “Buğday, arpa, çavdar ve yulaf katkılı her türlü ürün. (un, bulgur, bulgur pilavı, irmik, makarna, şehriye, kuskus, ekmek, kek, pasta, kurabiye, bisküvi, börek, çörek, gofret, simit, kraker, dondurma külahı, unlu tatlılar, gluten içeren hazır salça, ketçap, un ilave edilen çorbalar, soslar, tarhana, yarma gibi). Galeta ununa, una batırılarak kızartılmış tavuk balık gibi et ürünleri. Malt kullanılan içecekler, (bira, votka, cin vb.) Gluten içeren hazır çorbalar, köfte, pane harçları gibi hazır çeşniler. Sirke, çikolata, puding, sakız, ketçap, mayonez, dondurma gibi gıdaların bazılarında gluten bulunabilmektedir. Bunlar yenilmeden önce muhakkak ürün hakkında bilgi edinilmelidir. Tuzlu, soslu kuruyemişler, glutenle yapıştırıldığı için yasaktır. Ancak bunların glutenle işlem görmemiş hali, gluten içermeyen kuruyemişler serbesttir. Glutensiz diyette ayrıca nelere dikkat edilir? Doğal gıdalara önem verilmeli. (süt-et-balık-yumurta-sebze-kurubaklagil-pirinç-mısır-patates)” bilgisini verdi.
Okulda ve dışarıda yemek yerken çölyak hastalarının dikkatli seçimler yapması gerektiğini bildiren Bakanlık, “Buğday unu karışık mısır unu, pirinç ununa dikkat edilmeli. Etiketsiz gıda tüketiminde çok dikkatli olunmalı. İlaçlar, kozmetik ürünleri, şampuan, kremler vb. gluten içerikleri yönünden dikkatli kullanılmalı. Pişirme ve hazırlık aşamasında güvenli gıdaların glutenli gıdalarla bulaş olmamasına dikkat edilmeli” denildi.
Ayrıca bakanlıktan yapılan açıklamada, Dünya Çölyak Günü dolayısıyla Ankara’da 9 Mayıs 2015 Cumartesi günü saat:10.00’da Milli Kütüphane Konferans Salonu’nda “Glutensiz Türkiye Projesi” kapsamında Çölyak Derneği tarafından farkındalık etkinlikleri düzenleneceğini belirtti.