SAMSUN (AA) - İLYAS GÜN - Sinop'ta vatandaşların yaralı halde bulup bir yıl kadar bakımını üstlendiği "Cankız" adlı kızıl geyik, yeniden doğal hayata uyum sağlayabilmesi için Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki Kunduz Geyik Üretme İstasyonuna yerleştirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, AA muhabirine, 1,5 yaşındaki "Cankız" adı verilen kızıl geyiğin, üretim tesislerine geliş hikayesinin Sinop'tan başladığını söyledi.

Bir yıl önce Boyabat ilçesi Akyörük köyü yakınlarında köpek saldırısı sonucu yaralanan geyiğin, sığındığı köydeki vatandaşlar tarafından bakımının üstlenildiğini ifade eden Kılınçer, aradan geçen bir yıllık süreci şöyle anlattı:

"Köyde bir yıl kadar kalan ve insanlara alışan Cankız'ın yeniden doğal hayatına dönmesini isteyen köy sakinleri, durumu Orman ve Su İşleri Bakanlığı Sinop Şube Müdürlüğü ekiplerine bildiriyor. Ekipler tarafından alınan ve Samsun'a getirilen kızıl geyik, yeni yuvası Kunduz Geyik Üretme Tesislerine yerleştirildi."

- "Geyiklerle değil bakıcısıyla vakit geçiriyor"

Geçen bir yıllık süreçte Cankız'ın insanlara alıştığını gözlemlediklerini ve doğal ortamına salınmadan önce rehabilite edilmesinin zorunlu olduğunu düşündüklerini vurgulayan Kılınçer, "Cankız'ın bu haliyle doğada yaşaması çok zor. Biz de onu Kunduz'da bulunan geyik üretme tesisimizde kızıl geyiklerin arasına saldık. Şimdi bile buradaki geyiklerle değil bakıcısıyla vakit geçiriyor. Zamanla diğer geyiklere alışacak ve doğaya uyum sağlayacaktır" diye konuştu.

Kunduz Geyik Üretme İstasyonunda 38 kızıl geyik bulunduğuna işaret eden Kılınçer, burada ürettikleri geyiklerin bir kısmını doğaya saldıklarını sözlerine ekledi.