Ergün AYAZ/İZMİT(Kocaeli), ()- TÜRKİYE'deki hükümet sıkıntısı ve alınan yeniden seçim kararıyla birlikte yaşanan törör olayları ekonomiye de olumsuz yansımaya devam ediyor. Daha önce ayda yüzde 15-20 oranında artan ihracatta şimdi tam aksine düşüş başlarken, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da rakamların geri gitmesinden dolayı endişeli olduklarını söyledi.
Son gelişmelerle ilgili olarak, Türkiye'nin en önemli sanayi kuruluşlarını bünyesinde barındıran Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "Şehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum. Geride kalanlara ve tüm milletimize sabırlar versin. Biz terörü lanetliyoruz. Hiçbir topluma yakışmayacak bir şey olduğunu düşünüyoruz. İnsanlar istediklerini demokrasi çerçevesinde alması gerekir. Devletle kavga etmenin, devletle çarpışmanın kimseye faydası olacağına da inanmıyoruz" diyen Zeytinoğlu şöyle devam etti:
"Haziran ayında yapılan seçimlerden sonra ülkemizde siyasi ortamda istikrarın azalmasından dolayı ekonomimizde bir takım yavaşlamalar olmaya başladı. Yatay seyreden ekonomik veriler ikinci çeyrekten sonra 2015'in 3'üncü çeyreğinde yavaş yavaş negatife dönmeye başladı. Biz hem ihracatı hem kapasite kullanım oranlarını, hem il bazında hem Türkiye bazında yakınen takip ediyoruz. Bu verilerin Türkiyenin geleceği ile ilgili işaretler verdiğini biliyoruz. Olumsuz yönde en çarpıcı rakamlar  ihracattan geliyor. Biz ihracatın aylık yüzde 15-20 oranında  arttığına şahitlik eden, onlara alışan sanayiciler olarak rakamların geri gitmesinden ötürü çok endişelerimiz var ve bunu dile de getiriyoruz. Bir diğer sıkıntı çektiğimiz konu; ithalatımızda kurların etkisiyle hafif bir azalma olmasına rağmen tüketim mallarında ithalatın arttığını görüyoruz. Bu daha da endişe verici bir durum. Bunların biran önce çözülmesi için istikrar şart. İstikrarın bize getireceği bir çok menfaat var. Direkt yabancı sermayenin ülkemize gelmesini görüyoruz. Şu anda portfolyo olarak gördüğümüz yatırımlar zararı da kabullenerek hemen ülkemizden çıkabiliyorlar. Yabancı sermaye yatırımını önemsiyoruz. Son dönemde de bu tarafımızda biraz eksikliğimiz var."
SANDIKTAN NE ÇIKARSA ÇIKSIN HÜKÜMET KURULMALI
Ayhan Zeytinoğlu, hükümetin bir an önce kurulmasını istediklerini, sorunları çözmek için gerekli adımları atmalarını beklediklerini aaanlatırken, "Seçim dönemleri ekonomiye çok yoğunlaşılan dönemler olmuyor. Halkımızın oyları inşallah Kasım'da istikrarlı bir hükümet kurulması noktasına müsaade eder. Halkın oyu nasıl olursa olsun hükümetler kurulmalı ve bu ülke istikrara yönlendirilmelidir. Sanayi üretim endeksi yarın açıklanacak. Orada da bir takım düşmeler bekliyoruz ama inşallah yanılırız. İşsizliğimizde de sezonsal nedenlerle azalma var. Ama tahminimiz kış aylarında artışa geçebilir. İsteğimiz işsizlik oranındaki azalmanın kalıcı olmasıdır. Oda başkanı olarak topluma olumlu cevaplar vermeye çalışıyoruz ama olumsuzlukları da görmezden gelemeyiz." 
DÖVİZDEKİ ARTIŞIN ETKİLERİ
Zeytinoğlu, dövizdeki yükelişe değinirken, "Aslında 12-13 senede olması gereken artış,iki seneye sığdı. Banka ve faizlerle olan ilişkilerde sıkıntı var. Enflasyonumuzada bu döviz kurları olumsuz yansıyacaktır. Tek avantajımız; dünya borsalarındaki ürünlerin, demir, çelik hammadenin Çin'deki talep nedeniyle fiyatlarının düşmesini yansımalarını pozitif olarak göremiyoruz. çünkü döviz arttı. Ama hiç olmazsa artışlar çok daha fazla olabilirdi onları görmüyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI