Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi, yıl boyunca her ay bir mahallede şenlik düzenleyecek. İlk mahalle şenliği bu hafta sonu İhsaniye Mahallesi’nde “Melemez Köyü Giritliler Festivali” adıyla gerçekleştirilecek.
Akdeniz Belediyesi, farklı kültürleri yaşatmak ve unutulmaya yüz tutan gelenekleri geniş kitlelere tanıtmak amacıyla her ay bir etkinlik düzenleme kararı aldı. Bu aydan itibaren başlayacak mahalle şenlikleri ve festivaller dizisinin ilki, Bağcılar mevki İhsaniye Mahallesi’nde gerçekleştirilecek. “Melemez Köyü Giritliler Festivali” adıyla yapılacak olan festival, 18 Nisan Cumartesi günü saat 11.00’de Bağcılar İhsaniye Mahallesi’nde başlayacak. Festivale katılmak isteyen vatandaşlar için Pozcu ve Özgür Çocuk Parkı ile Kazanlı, Adanalıoğlu ve Şevket Sümer Mahallelerinden saat 10.00’da festival alanına araçlar kaldırılacak. Festivalin devamı, 22 Nisan Çarşamba günü saat 10.30’da Akdeniz Belediyesi hizmet binası önündeki meydanda yapılacak.
Akdeniz Belediyesi Fen İşleri, Temizlik İşleri ve Park-Bahçeler Müdürlükleri, festival alanının düzenlenmesi için geçtiğimiz haftadan itibaren hummalı bir çalışma başlattı. 2014 yılında köy tüzel kişiliği kaldırılarak Akdeniz ilçesine bağlanan Bağcılar İhsaniye Mahallesi’nde, festivalin yapılacağı alan ve ona bağlı sokaklar temizlendi. Akdeniz Belediyesi yetkilileri ve mahalle sakinlerinin yer aldığı festival komisyonu kararı doğrultusunda etkinlik alanına cephesi bulunan 3 evin dış cephe onarımı yapılarak, Girit kültürünü yansıtan mavi-beyaz renklere boyandı. Girit adasıyla özdeşleşen begonvil çiçekleri de mahallenin dört bir yanında uygun alanlara ve evlerin bahçelerine dikildi.
Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, İhsaniye Mahallesi’ne giderek, hazırlıkları yerinde inceledi. Mutlu, bir ara eline fırçayı alarak evlerin dış cephelerini boyayan belediye personeline de yardım etti. Çeşitli nedenlerle köklerinden koparılan toplulukların, normal bir yaşam sürebilmeleri için ortak bir belleğe sahip olmaları gerektiğini belirten Eş Başkan Mutlu, bu tür etkinliklerin bu ortak belleğin gelecek kuşaklara aktarılması açısından önemli olduğunu vurguladı. Melemez Köyü Giritliler Festivali ile başlayacak olan etkinlikler dizisi ile kültürlerarası diyalogun gelişimini hedeflediklerini belirten Mutlu, “Festivalin sahibi yurttaşlarımız, aynı zamanda kendi olanaklarıyla ürettikleri ürünlerin, yöresel tatlarının tanıtımı ve satışını da yapacaklar. Bu festivalimizi 18 Nisan günü köy meydanında gerçekleştireceğiz. Festival alanına ücretsiz otobüs seferleri düzenleyeceğiz. Yine de festivale katılamayan halkımız için belediyemiz önünde 22 Nisan günü yine bir etkinlik olacak. Melemez Köye Giritliler Festivali’ne tüm halkımızı davet ediyor, emeği geçen başta Bağcılar İhsaniye sakinleri olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” dedi.