Mihalıççık’ın Sorkun köyündeki bayanlar, çömlek ustası olarak 800 yıldır çamurdan mutfaklarda kullanılan çömlek, göveç ekmeklik ve gözlemelik sac yapıyor.
Halk arasında ’’Göveç, yada gudu ’’ olarak bilinen ve yemek pişirmede kullanılan toprak kaplar, sadece kadınlar tarafından yapılıyor. Köylüler, yıllar önce “çömleğin yapımını öğrenmesinler” diye başka köylere kız vermediklerini anlattılar. Zaman içerisinde köyden yaşanan göçlerle birlikte yeni nesil gençlere bu sanatı öğretemediklerini söyleyen köyde yaşayan yaşlıları, yine de el sanatları üretimine devam ettiklerini ve kadınların aktif olarak ekonomik yaşama katkı sağladıklarını belirttiler.
Köylerine yarım saat uzaklıktaki dağdan hayvan sırtında getirilen toprağın, öncelikle taşlarının ayıkladığını ve anlatan sanatkâr bayanlar, toprağı ayaklarıyla ezerek çamur haline getirdiğini ve çamuru bir süre dinlendirdikten sonra toprak eşya yapımında kullanıldığını söyleyerek, “bu sanatı devam ettirmeye çalışıyoruz” dediler.
Yaptığı çömlekleri harman yerinde pişiren çömlek ustası Mehmet Kartal da köylerinde yapılan çömleklerin, Türkiye’nin her yerinde satılarak sofraları süslediğini anlattı. Mayıs ayında havaların iyi olmasıyla üretmeye başladıkları çömlekleri rüzgar ve ateşin etkisiyle pişirdiklerini belirten Kartal, pişen göveçlerimizi takımı 30 liradan sattıklarını anlattı.