GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından geçen yıl uygulamaya konulan 'Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi' kapsamında, Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde deniz altında balıkçıların terk ettiği ağların temizliğine başlandı.
Bu yıl projeye dahil edilen Ayvalık'ta 18 bölgede 64 farklı koordinat tespit edildi. Sürdürülebilir balıkçılık açısından tespit edilen bu koordinatlarda terkedilmiş ağ ve av araçlarının temizlenmesine dalgıçlar tarafından başlandı. Bidonlar bağlanan hayalet ağlar su yüzeyine bir bir çıkartıldı. Hayalt ağların ütoplanmasına devam edilirken, projenin Ayvalık'ın dünyaca ünlü turizm merkezi Cunda Adası'ndaki tanıtımında konuşan CHP'li Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Ayvalık'ın yer üstü zenginliği kadar su altı güzelliği olduğuna da dikkati çekti. Başkan Gençer, "Özellikle deniz yaşamını devam ettirebilmek için bu atıkların temizlenmesi projesi hem ekonomi açısından, hem doğanın korunması açısından hem de denizlerin korunması ve denizlerde yaşayan korunması açısından çok önemliydi. Sadece Türkiye'de kırmızı mercanların yetiştiği bölge Ayvalık'tır ve o yüzden de su altı sporu ve su altı gezileri çok yapılmakta. Onların korunup, gelecek nesillere tekrar aktarılması için bu ağlar bu mercanların üzerinden toplandı. Bir ay içinde özellikle mercan bölgelerindeki ağların tamamen temizleneceğini düşünüyorum" dedi.
Su altındaki ağları temizleyen ekibin başında görev alan dalgıç Melih Derneli de "Kırmızı mercanları tamamen örten ve yaşamasına engel olan ağları çıkartarak bir nebze de olsa, geç kalmış da olsak mercanların yaşamasına olanak sağladık. Birkaç noktada büyük ağ parçaları var. Onları da çıkartınca dünyanın sayılı yerlerinde yaşayan mercanlara nefes aldırmış olarak yaşamalarına imkan sağlıyoruz. Ağların olmadığı bölgeler balık ve mercan açısından çok canlı. Ancak, hayalet ağların olduğu noktalar tamamen kurumuş, solmuş durumda " diye konuştu.
Cunda Adası'ndaki tanıtıma Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi Balıkçılık Yapıları Daire Başkanı Ramazan Çelebi, Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş ve çok sayıda balıkçı da katıldı.

FOTOĞRAFLI