İzleme kurulu,YEEP çerçevesinde ilin profilini çıkarmak adına hazırlanan formlarla ziyaretlerini gerçekleştirmektedir. Samsun Büyükşehir Belediyesine yapılan ziyarette ev sahipliğini Başkan Vekili Turan Çakır yaptı.

Samsun Yerel Eşitlik Eylem Planı, Kadın Dostu Kentler Birleşmiş Milletler Ortak Programı kapsamında Samsun Valiliği ile ortaklaşa yürütülen bir çalışlarla ilgili bilgi aldı. Başkan Çakır; 'İl Kadın Hakları Koordinasyon Kuruluna, çalışmalarında gereken desteği vereceklerinin altını çizerken ülke genelinde örnek bir çalışma ile kurul bize teklif sunarsa biz bu projenin öncüsü olmaktan onur duyarız gereken desteği yasalar çerçevesinde veririz' dedi. Belediyenin uygulamalarında kadın hayatını kolaylaştırıcı çalışmalarda yer almaya çalışmakla beraber, belediyede yerel eşitlik biriminin daha da aktif olabilmeleri için gereken desteğin sağlanacağı sözünü verdi.

İzleme kurulunda yer alan kurum ve STK temsilcileri; Muradiye Ergin, Hicran Karadoğan Kınık, Yasemin Zeren, Ayşe Yılmaz, Emel Kurşun, Selma Gündoğdu yer aldı.

Yerel eşitlik birimi sorumlusu Hicran Karadoğan Kınık; 'Projenin genel amacı yerel düzeyde kadın-erkek eşitliğinin güçlendirilmesidir. Proje kapsamında öncelikle 2011 yılında İl Kadın Hakları Koordinasyon Kurulu (İKHKK) oluşturulmuştur. Kurul, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşmaktadır. Samsun Valiliği tarafından 06.01 2015 tarih ve 04 sayılı yazı ile kurumlara resmi yazı gönderilerek eylem planlarına göre yaptıkları faaliyetlerle ilgili bilgi istenmiştir. Gelen formlar değerlendirilmiş, analizi yapılmış ve sonrasında izleme ve değerlendirme komisyonu oluşturularak Samsun’da YEEP’de yer alan tüm kurumlara ziyaretler yapılması planlanmıştır. Ziyaretler, 14 Nisan 2015 – 15 Mayıs 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. İzleme sonrası değerlendirme raporu oluşturularak kamuoyu ile paylaşılacak ve gerekli görülen revizyon eylem planında yapılacaktır.'

il kadın hakları koordinasyon kurulu dönem sözcüsü ve izleme kurulu üyesi Muradiye Ergin:'Yerel Eşitlik Eylem Planı’na temel oluşturan görüşleri hazırlamış ve uzmanların incelenmesinden sonra eylem planı oluşturulmuş, kurumlardan görüşler alınarak son hali verilmiş, Samsun İl Kadın Hakları Koordinasyon Kurulu tarafından Ağustos 2012 tarihinde yapılan Karar Verici Üst Kurul Toplantısı ile kabul edilmiştir. Kabulü yapılan YEEP’ nin uygulanması amacıyla, Samsun Valiliği Yerel Eşitlik Birimi tarafından 07.09.2012 tarih ve 130 sayılı yazısı ile kurumlara gönderilmiştir. Plan 2013-2018 yıllarını kapsamaktadır. Planda toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için yapılması gereken faaliyetler altı ana başlık altında incelenmiştir.'

Kadın ve Eğitim Hizmetleri, Kadın ve Sağlık Hizmetleri, Kadının Ekonomik Hayata Katılımı,Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele, Kadınların Karar Alma Mekanizmalarına Katılımı,Kadın ve Kentsel Hizmetler başlıkları elde edilmiştir diye süreç ile ilgili bilgi vererek kurum ziyaretlerinde belirtilen başlıklarla ilgili verilerin toparlanmasının sağlanacağını söyledi.özellikle denetleme ve teftiş çalışması olmadığını, Samsun’da toplumsal cinsiyet alanında yapılan faaliyetler hakkında bilgi ve veri toplama değişiklerin ve ilerlemenin öngörülen şekilde gerçekleşip gerçekleşmediğinin tespit edilmesi, İyi uygulama örneklerinin tespit edilmesi ve yaygınlaştırılması elde edilen veriler geliştirme, yeniden yapılandırma ve işbirlikleri modelleri kurgulanması için kullan izleme komisyonunu sahada yer aldığını ifade etti.