Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü, İller Bankası ve Anamur Belediyesi işbirliği ile yapılan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Anamur’da törenle açıldı.
Törene Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe, Bozyazı Belediye Başkanı Mehmet Ballı, Gülnar Belediye Başkanı Ahmet Günel ve MESKİ Genel Müdürü Turgut Aybak katıldı.
Anamur’un atık sularını arıtarak, Akdeniz ve çevresinin kirlenmesinin önüne geçilmesini amaçlayan tesisin açılışında konuşan Kocamaz, “Çevreyi korumak mecburiyetindeyiz. Çünkü doğa bize geçmiş nesillerden miras değil gelecek nesillerden ödünçtür. Maalesef doğayı hayvanlar değil insanlar kirletiyor. Bugün dünyanın birçok bölgesinde gördüğümüz katliamlar, savaşlar, silahlar, bombalar bu dünyanın dengesini değiştirdi. Çevre bilinci gelişmiş ülkeler de dahil dünyanın birçok bölgesi, olması gereken seviyeye ulaşamamıştır. Hepimizin ortak malı olan doğayı hep birlikte korumalı, gelecek nesillere temiz bir şekilde bırakmalıyız” dedi.
Anamur’da çevre kirliliğine son verecek, hayırlı bir tesisi hizmete açtıklarını belirten Başkan Kocamaz, “Sadece merkezin değil bölgedeki yerleşim birimlerinin de bir an evvel atık sularının vidanjörlerden kurtulup, kanalizasyon ile taşınması gerekiyor. Mersin’in sahilleri bakımından bekli de Türkiye’nin en önemli şehri. Mersin’in ekonomisine çok büyük katkı sağlayacak ve istihdam yaratacak tesisler yerine konutlarla sahilleri işgal etmişiz. Mersin’de işsizlik Türkiye ortalamasının 2.5 katına ulaşmıştır. Belki çok zaman kaybettik ama çabalarımızla bu kaybedilen zamanı kazanmak, bu açığı kapatmak durumundayız’’ diye konuştu.
Mersin genelinde üç yıl içerisinde hiçbir yerleşim alanında içme suyu probleminin kalmayacağını amaçladıklarını söyleyen Başkan Kocamaz, “Köylerimizin tamamına hak ettikleri kaliteli içme suyunu vereceğiz. Sahillerden başlamak üzere bütün beldelerimizin atık sularının arıtılması için paket arıtma çalışmaları ile problemleri çözmeyi amaçlıyoruz. Büyük yerleşim yerlerinde bu tür arıtma tesisleri yapılıyor. Bozyazı’daki Arıtma Tesisi tamamlandı, Aydıncık’taki ise ihale aşamasında, şu anda şebekesi yapılıyor. Kentlerimizin çevre kirliliği
sorunlarını ortadan kaldırmak ve sahilimizi her noktadan denize girilecek hale getirmek, çevreye duyarlılık gösteren belediyemiz açısından çok önemli. Elbette daha yapacağımız çok iş var” şeklinde konuştu.
"İLÇELERİMİZDE BİRÇOK ÖNEMLİ PROJEYİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ"
İlçelerin birçok eksiğinin olduğunu, bu eksikleri gidermek için projeler yaptıklarını ifade eden Kocamaz, şöyle devam etti; "Birçok ilçemizde düzenli hal tesisi yok. İnşallah Anamur’da hal tesisi projesini, yer problemini çözer çözmez başlatmak istiyoruz. Buradaki üreticilerimizin ürünlerini en iyi şekilde değerlendirmesi için gayret göstereceğiz. Aynı projeyi Bozyazı’da da gerçekleştireceğiz. Mezbaha tesisi ile ilgili yatırımlar da yapılacak. Bunun dışında içme suyu ve kanalizasyonla ilgili eksikliklerin tamamı giderilecek. Otogar tesisi daha modern ve bu bölgede yaşayan insanlarımıza daha sağlıklı hizmet verecek noktaya taşınacak. Bunların dışında inşallah Anamur sahillerinin problemlerini de çözeceğiz. Aynı şekilde Bozyazı sahillerini de projelendirip, halkımızın daha kolay faydalanacağı, daha rahat zaman geçireceği yaşam alanları haline dönüştüreceğiz.”
Vatandaşlardan Mersin’in bugünkü durumunu fotoğraflayıp, saklamalarını rica eden Başkan Kocamaz, “O fotoğraflarla karşımıza çıkar, size verdiğimiz sözleri yerine getirememişsek, bunun hesabını bizden sorarsınız. Bizim inandığımız bir dava var, o da hizmet etmek. Bizler vatandaşlarımız için her türlü hizmeti yapmaya hazırız” dedi.
İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin kurdele kesimi ve bilgisayar ortamında resmi açılışı gerçekleşti. Başkan Kocamaz ve protokol üyeleri daha sonra Anamur Belediyesi Sosyal Tesis açılışına katıldı. Açılışta Başkan Kocamaz’a kendi kara kalem portresi hediye edildi.