Amasya’da Amasya Tamimi’nin ilanının 96. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen 12-22 Haziran Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Etkinlikleri yarın başlıyor.
8500 yılı aşan tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan Amasya’nın Türkiye’nin önemli tarihi şehirlerinden biri olduğunu, bağrından çıkardığı dünyaca ünlü şahsiyetleriyle Osmanlı tahtına gönderdiği şehzadeleriyle ve Osmanlı’yı Cumhuriyete taşıyan Amasya Tamimi’nin dünyaya ilan edildiği yer olmasının değerini bir kat daha arttırdığını belirten Vali İbrahim Halil Çomaktekin, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 12 Haziran 1919’da ilimize gelerek işgal altında bulunan ve özgürlüğünden yoksun olan ülkemizin geleceğini kurtarmak için ‘Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır’ sözüyle özetlenebilen Amasya Tamimi ile tüm dünyaya özgür ve bağımsız olarak yaşayacağımızı ve esareti asla kabul etmeyeceğimizi ilan etmiştir. Amasya Tamimi bu yönüyle cumhuriyetimizin doğum belgesi niteliğindedir. Bu önemli olayın yıl dönümleri 1965’ten beri her sene, 12-22 Haziran tarihleri arasında Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Etkinlikleri olarak coşkuyla kutlanmaktadır” dedi.
Bu yılki etkinliklere halkın, yerli ve yabancı misafirlerin yoğun katılımını beklediklerini anlatan Çomaktekin, “Bu tarihi günün yıl dönümünde ülkemizin kurtuluşu için mücadele etmiş başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm silah arkadaşlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla yad ediyorum. Onların bizlere emanet ettiği ülkemizi dünya devletleri arasında hak ettiği noktaya ulaştırabilmek, onlara olan gönül borcumuzdur. Bu kapsamda bizlere ve gelecek nesillere düşen görev, geçmişimizden ve geleneklerimizden kopmadan, güçlü ve kararlı adımlarla bilimde, sanatta, edebiyatta, sporda ve her alanda azimle çalışmak ve ecdadımıza layık bireyler olduğumuzu ispatlamaktır. Bu vesileyle tüm Amasyalıların bu onur gününü kutluyor, esenlikler diliyorum” diye konuştu.