Eskişehir ‘de Dorlion Arama ve Kurtarma (DAK) ekibi kadın üyeleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadına yönelik şiddet ve cinayetlere karşı farkındalık oluşturmak için kaya tırmanışı yaptı.
Eskişehir’in Kızılinler Mahallesi’nde bulunan kayalık bölgede tırmanış yapan DAK kadın üyeleri, Dünya Kadınlar Günü’nde kadınlara yönelik yapılan şiddet ve cinayetlere dikkat çekti. Yaklaşık 20 yüksekliğindeki kayalığa halat bağlanarak tırmanış yapan kadınlar, Kadınlar Günü mesajlarını tırmanış esnasında ve zirveye çıkarak duyurdular. DAK’in kadın gönüllüleri, Çıkış esnasında zor anlar yaşasa da, tırmanışlarını tamamlayarak kadınların bütün zorlukların üstesinden gelebileceğini gösterdiler.
‘ŞİDDETİN VE CİNAYETLERİN OLMADIĞI BİR DÜNYA İSTİYORUZ’
DAK gönüllüsü Çiğdem Aydıngör, kaya tırmanışının çok zor olduğunu, ancak kadınların tüm zorlukların üstesinden gelebileceğini yalnızca bu konuda saygı görmek istediklerini belirtti. Aydıngör, “Ülkemizde ve dünyada kadının emeğine saygı gösteren bir dünya istiyoruz. Şiddetin ve cinayetlerin olmadığı bir dünya istiyoruz. Hepimizin Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun. Kadın isterse her şeyi başarır” dedi.
Yine DAK gönüllüsü Nadire Bayratar ise, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Bayaraktar, “8 Mart’ın önemi büyük ama daha önemli olan bir şey var. Bu yalnızca bir güne özel kalmamasını istiyoruz. Ciddi anlamda toplumda hem kadınların hem de erkeklerin bakış açısının değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Son iki haftadır iki kez şöyle söylendi; ‘Ojelerle gitmiş tırmanışa’. Hayır öyle bir şey değil, yani erkekler fiziksel olarak daha dirençli daha güçlü olabilir, ama biz de bu işte erkekler kadar iyi olduğumuzu düşünüyorum” şeklinde konuştu.
KADINLARA KARŞI YAPILAN SÖYLEMLER BİZİ RAHATSIZ EDİYOR
Ayrıca Bayraktar, çalışma ortamlarında dahi kendilerine olan söylemlerden söyle bahsetti:
“’Burada bile ojeliymiş, makyajlıymış’, ’aman kadındır yapamaz’ gibi söylemler bizi çok rahatsız ediyor. Fiziksel olarak geri planda kaldığı için kadınlara, her alanda olduğu gibi ’sen yapamazsın, sen ipi bağlama, sen emniyete gitme’ gibi yaklaşımlar var, bunları aşmamız lazım.
Öte yandan kadın gönüllüler, tırmanıştan sonra toplu halde Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.