Adana Valisi Mustafa Büyük, el sanatı olan mekik oyasının önemli kültürel değerlerden olduğunu, korunması, muhafaza edilmesi ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğini söyledi.
Adana Olgunlaşma Enstitüsü tarafından düzenlenen “Ellerin Türküsü Mekiğin Öyküsü” isimli el sanatları yarışması için ödül töreni düzenlendi. Olgunlaşma Enstitüsü’ndeki törende çeşitli illerden dereceye girenlere ödülleri verildi.
Törende konuşan Vali Büyük, düzenlenen teşvik maksatlı ödüllü yarışmalar ile bu alandaki çalışmaların daha da arttırıldığını kaydederek, “Olgunlaşma Enstitümüz gerçekten bizi gururlandıran çok önemli işler gerçekleştiriyor. Bundan önceki ziyaretlerimde de her türlü kültürel, sanatsal, eğitimle ilgili etkinlikte olgunlaşmanın eserlerinin izlerini katkılarını görüyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Yine el sanatı olan mekik oyası yine bizim kültür değerlerimizden biridir. Korunması, muhafaza edilmesi, gelecek nesillere aktarılması, belki dünyaya anlatılması gereken sanatsal el kültürel eserlerden birisidir. Bu anlamdaki çalışmaları teşvik anlamıyla düzenlenen ödüllü yarışma, inşallah bu alandaki çalışmaları daha da arttırır, geliştirir ve kültürel anlamda da katkı sağlamış olur” dedi.
Toplumları ayakta tutan kültürel değerleri ve bu kültürel değerlerin içinde de her türlü el sanatı bulunduğuna dikkat çeken Büyük, “El sanatları ile ilgili yapılan çalışmaları, ‘marifet iltifata tabidir’ atasözüne uygun bir şekilde güzel çalışmaları iltifatla ödüllendirmek doğru bir yöntemdir” ifadelerini kullandı.
Adana Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü İkbal Kalın ise 5. Geleneksel El Sanatları Yarışması’nda unutulmaya yüz tutmuş sanatlardan olan mekik oyası temasının yer aldığını belirterek, “Mekik oyasının çağdaş yorum ve tasarımlarla yeni bir ürüne dönüştürmek, gelecek kuşaklarla mekik oyasını tanıştırmak, el emeği göz nuru olan mekik oyasının yeni tasarımlarla günlük kullanıma yeniden kazandırmak amacıyla mekik oyası yarışmasını düzenlenmiştir” diye konuştu.
Törene Vali Büyük’ün eşi Emine Büyük, Seyhan Kaymakamı Ahmet Okur, Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk İslam Sanatları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gözde Ramazanoğlu ve çok sayıda öğrenci katıldı.