ANKARA,() - ANAYASA Mahkemesi (AYM), 1 Eylül 2015 tarihine kadar dershanelerin dönüştürülmesini öngören yasayı, oy çokluğu ile iptal etti. CHP'nin başvurusu üzerine yasayı esastan görüşen AYM'nin iptal kararıyla, dershaneler 1 Eylül 2015 tarihinden sonra faaliyetlerine devam edebilecek.
2014 yılının Mart ayında Meclis'te yasalaşan 6528 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. CHP, yasanın iptali ve yürürlüğünün durdurulmaı için AYM'ne başvuruda bulunmuştu. İptal kararıyla, "Faal dersanelerle dönüşümünü tamamlamayan öğrenci etüt eğitim merkezlerinin faaliyetlerinin 1 eylül 2015 tarihinde sona ereceğini, Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Teşkilatındaki yöneticilerin yasanın yürürlüğe gireceği tarihte görevlerinin sona ereceği, dersane öğretmenlerinin KPSS şartı aranmaksızının sözlü sınavla öğretmen olarak devlet memuriyetine geçebilmesi" hükümleri de iptal edildi.
DÖNÜŞÜMÜNÜ TAMAMLAYAN DERSHANELER, YENİDEN DERSHANE STATÜSÜNE GEÇEBİLECEK
Anayasa Mahkemesi'nin bu kararıyla dönüşümü tamamlamayan dersaneler faaliyetine devam edebilecek. Dönüşümü tamamlanan dershaneler ise yeni başvuru yaparak tekrar dersane statüsüne dönebilecek.