Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Karayip Topluluğu’na (CARICOM) üye ülkeler arasında iletişim kapasitesinin arttırılması kapsamında ileri teknoloji video telekonferans sistemi desteğinde bulunuldu.
TİKA, faaliyet gösterdiği ülkelerde gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. TİKA tarafından CARICOM’a üye ülkeler arasında iletişim kapasitesinin arttırılması kapsamında ileri teknoloji video telekonferans sistemi desteğinde bulunuldu. 15 üye ülkesi bulunan CARICOM, bölge ülkeleri arasında başta ekonomik olmak üzere her türlü işbirliği ve entegrasyonu arttırmak amacı ile 1973 yılında kuruldu. Üye ülkeler Antigua ve Barbuda, Bahama Adaları, Barbados, Belize, Dominika, Greneda, Guyana, Haiti, Jamaika, Montserrat, St. Cristopher ve Nevis, St. Lucia, St. Vincent ve Grenadines, Surinam, Trinidad ve Tobago’dan oluşuyor. Birliğin sekreteryası Guyana’nın başkenti Georgetown’da bulunuyor.
Türkiye’nin takip etmekte olduğu çok yönlü dış politika doğrultusunda Latin Amerika ve Karayip bölge ülkelerine yönelik daha aktif bir dış politika izlenmeye başlandı. Bu çerçevede 2006 yılı Türkiye’de Latin Amerika ve Karayipler Yılı olarak ilan edildi. Türkiye ile CARICOM arasında Türkiye-Karayip Topluluğu (CARICOM) İstişare ve İşbirliği Mekanizması Dışişleri Bakanları I. Toplantısı da 18 Temmuz 2014 tarihinde ülkemizin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Yapılan toplantı Türkiye ve CARICOM arasında bugüne kadar yapılmış en üst düzey etkinlik olma özelliğini taşıyor.
2014 yılında İstanbul’da yapılan toplantıda ve TİKA tarafından aynı yıl Eylül ayında birliğin sekretaryasının bulunduğu Guyana’da gerçekleştirilen saha çalışmaları esnasında CARICOM üye ülkelerinin kullanmakta olduğu video telekonferans sisteminin yetersiz kaldığı ve Türkiye tarafından yenilenmesi talep edilmişti. Yapılan çalışmalar neticesinde TİKA tarafından temin edilen cihaz, CARICOM Sekretaryası’nın hizmet aldığı Florida’nın Miami şehrinde bulunan Verizon Terremark NAP of Americas binasında yetkililere teslim edildi. Törene Türkiye’nin Miami Başkonsolosu Özgür Kıvanç Altan, CARICOM Sekretaryası Program Müdür Yardımcısı David Chan, TİKA Meksika Program Koordinatör Yardımcısı Muhammed Ünal, CARICOM Teknik Personeli Reeve Ramharry ve firma yetkilileri katıldı. Törende ülkemiz tarafından temin edilen ileri teknoloji video telekonferans cihazı sayesinde birliğin iletişim altyapısının daha da kuvvetlendiğini belirten yetkililer, bu destekten dolayı Türkiye’ye teşekkürlerini ilettiler.