Bu sözler çevreci Donnachadh McCarthy'ye ait. İngiliz Guardian gazetesine yazdığı yazıda McCarthy her gün duş almanın israf olduğunu belirtiyor.
McCarthy, "Haftada yalnız bir kez duş alın ya da banyo yapın. Ancak her gün koltuk altı ve genital bölgelerinizi yıkayın" önerisini getiriyor.
Yazıda aktarılanlar şöyle: "Çocukken haftada bir banyo yapardık. Biz hijyen yoksunu bir aile değildik ancak 1960'lı yıllarda toplumun genelinin yaptığı buydu. Üstelik kimsenin bu sebepten kötü kokular yaydığını hatırlamam. Bir yetişkin olduğumda ise her gün duş alıyordum. Eski alışkanlıklarımı bırakmamam gerekirdi."
Yazıda ortalama 10 dakikalık bir duş esnasında 60 litre su harcandığı belirtiliyor. Su tazyikinin kuvvetli olduğu duşta ise bu rakam 3 katına çıkıyor. Banyo yaptığınız zaman ise 80 litre su harcıyorsunuz.

"TIBBEN DE SAKINCALI"
Yazıda her gün duş almanın çevreye ve cebinize olan zararı dışında tıbbi sakıncaları olduğuna da dikkat çekilmiş.
Cildiye uzmanları aileleri uyarıyor: Bebeklere ve küçük çocuklara her gün banyo yaptırmayın.
Bebeklerin cildinde bulunan kir ve bakteriler ilerleyen yaşlarında derilerinin aşırı hassas olmasını engelliyor. Her gün banyo yaptırılan bebek ve çocuklarda bu bakteriler barınmadığından toplumda hassas cilt sorununa sahip bireyler giderek artıyor.

"ÇOCUKLARA SIK BANYO YAPTIRMAYIN"
Amerikan Pediatri Akademisi ailelere, çocuklarına haftada en fazla üç kez banyo yaptırmalarını tavsiye ediyor. Kuru cilt tipine sahip yetişkinlere ise vücutlarını sabunla çok sık yıkamamaları uyarısında bulunuyorlar.
Doktorların belirttiğine göre fazla miktarda ve sıklıkta sabun kullanımı derinin sahip olduğu doğal ve koruyucu yağların yok olmasına neden oluyor. Böylelikle egzama gibi cilt problemlerine daha fazla rastlanıyor.
Duşta ne kadar fazla kalırsanız o kadar vücut yağlarınızı kaybediyorsunuz. Yani uzun süreli ve sık duş almanız sadece sabun ve şampuan firmalarının yararına oluyor.

"SAÇINIZI ÇOK SIK ŞAMPUANLA YIKAMAYIN"
McCarthy yazısında 1992'de Amazonlar'a yaptığı ziyarette yaşadıklarından da örnek veriyor. Gezi sırasında şampuanı olmadığı için saçını sadece suyla yıkayan McCarthy bir süre sonra saçlarının canlandığını ve sağlık kazandığını fark etmiş.
Sık şampuan kullanmanın, aynı ciltteki gibi saçlardaki doğal yağı da yok ettiğini gören McCarthy, “Şampuanlarla zarar verdiğimiz, kurumasına ve kepeklenmesine neden olduğumuz saçlarımızı bu kez saç kremleriyle ve kepek karşıtı şampuanlarla iyileştirmeye çalışıyoruz" diyor.
Amazon gezisi sonrası şampuan kullanmayı bırakan McCarthy bir daha kepek problemiyle hiç karşılaşmadığını anlatıyor.

PEKİ NE YAPACAĞIZ?
McCarhty doğayı ve insan sağlığını düşünerek şunu tavsiye ediyor: “Eskiden olduğu gibi haftada yalnız bir kez duş alın ya da banyo yapın. Ancak her gün koltuk altı ve genital bölgelerinizi yıkayın. Her şeyi bir kenara bırakın ve sadece bunun size ne kadar zaman kazandırdığını düşünün.”

Kaynak: Haber 7