Manisa Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Zafer Kalkıma Ajansı’nın desteğiyle hayat geçirilen “Makine, Kalıp ve Techizat Sanayi Kümelenme Yol Haritası” Projesi’nin tanıtımı yapıldı.
Anemon Otelde düzenlenen toplantıya; Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Akgöl, Manisa Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Erbil Kalmış, Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Enver Atik ve makine ve kalıp sektöründe faaliyet gösteren iş yeri temsilcileri katıldı. Proje kapsamında ilk olarak yapılan çalışma ile makine sektörü temsilcileri bir araya getirilerek, sorunlar tespit edildi. Ardından sorunların çözümü ve makine ve kalıpçılık sektörünün güçlenmesi amacıyla yol haritası belirlendi. Yapılan çalışmaların ardından 7 ayrı projenin hayata geçirilmesi kararlaştırıldı. Celal Bayar Üniversitesi’nin de dahil olduğu ortak çalışma içerisinde hayata geçirilecek projeler arasında, Kalıpçılık AR-ge ve Tasarım Merkezi’nin kurulması, Celal Bayar Üniversitesi ile makine ve kalıpçılık sektörü arasında ara yüz rolü üstlenebilecek insan kaynağı oluşturmak, Kalıpçıklık Akademisi’nin kurulması, mühendislik dalları ve ilgili orta öğretim öğrencileri arasında makine kalıp tasarımı ve uygulaması alanında kariyer yapmanın özendirilmesi, Celal Bayar Üniversitesi bünyesinde endüstriyel kalıpçılık ve endüstriyel tasarım bölümlerinin kurulması, firma yöneticileri için iş idaresi eğitimi verilmesi, ortak pazarlama ve tedarik mekanizmalarının kurulması yer alıyor. Makine ve kalıpçılık kümesi için ortak çalışma kültürü inşa etmek ve sektördeki firmaların inovasyon kabiliyetlerini üniversite ve sanayi işbirliği ile geliştirerek, üretimde istihdam ve katma değeri arttırmayı amaçlayan proje sayesinde sektörün güçlenmesi hedefleniyor. Toplantının açılış konuşmasını yapan Manisa Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Erbil Kalmış, “Zafer Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Manisa’daki makine kalıp sanayicilerin sorunlarına yönelik ve bundan sonraki yapılacak işlere yönelik olarak il müdürlüğümüz bünyesinde 3 aylık bir çalışma gerçekleştirdik. Bu bir kapanış toplantısı değil, bundan sonraki yapacağımız projelerin bir başlangıcıdır. Üniversitemizi ile beraber paydaş kurulu olarak beraber yürüme niyetindeyiz. Önümüzdeki süreçte Bursa’da makine sektöründeki temsilciler ile toplantı yapacağız.” dedi.
Celal Bayar Üniversiyesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Enver Atik, Manisa’nın potansiyelini herkesin bildiğini belirterek, "Özellikle makine ve techizat üretiminde önemli bir yere sahibiz. Çok farklı sektörlerin de olduğu sanayi bölgesine sahibiz. Bizim sanayi ile çok iyi bağlantılarımız var. Sanayi ve üniversite arasındaki işbirliğinde önemli katkılarımızın olacağını düşünüyorum. Bu projede onun göstergesidir. Buradaki makine techizat ve kalıp sanayisini daha ileriye taşımak ve kapasitesini artırmak için bir yol haritası çalışmasıdır. 7 farklı proje önerimiz var. Bu 7 önemli proje için girişimlere başladık. Bizler de üniversite olarak buradaki sanayi kuruluşlarına destek vermek için elimizden geleni göstereceğiz” diye konuştu.
KALIPÇILIK AR-GE VE TASARIM MERKEZİ KURULACAK
Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise “Manisa’da sanayi kalıpçılığın olduğunu biliyorsunuz. Bu işi çok iyi yapan firmalarımız olduğu gibi amatör çalışanlarda var. Kalıpçılık konusunda bir kümelenme zaten başlamış durumda ama bunu profesyonel kurallara göre geliştirmesi lazım. Manisa’nın sanayisinin temel karakterlerinden bir tanesi sanayi kalıpçılığıdır. Kalıpçılık sanayinin temelidir. Esas itibariyle iki ana konuda faaliyet gösteriyor birisi de otomotiv sektöründe diğeri beyaz eşya sektöründe. Ancak her ne üretiyorsan bir kalıba ihtiyacın var. Bunun birisinin yapması lazım. Manisa buna talip. Biz de bu işe gönül koyduk. Belirli bir strateji dahilinde olayı geliştirmeye çalışıyoruz. İlk etapta bir altlık oluşsun diye kalkınma ajansıyla böyle bir çalışma başlattık. Bu çalışmanın son raporunu bugün beraberce izledik, güzel bir çalışma oldu. Sonuçları değerlendiriyoruz. Bu rapora göre geliştirilen stratejide ilk adım olarak tasarım merkezini kurmak onun içinde mevcut proje çağrısı içerisinde o projeyi yaptırıyoruz. İnşallah bir kaza bela olmazsa proje çağrısını oraya geçirip üniversite ve tekno park iş birliğiyle 1 milyon 800 bin kapasitede Kalıpçılık Ar-Ge ve Tasarım Merkezi’ni üniversitemizde kuracağız. Bu hem eğitim hemde pahalı programları alamayan sanayicimize burada çalışma imkanı sunacak. İleride 7 adım var. Yolumuza devam ediyoruz. Bunu başaracağız.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından katılımcılara proje kapsamında şuana kadar yapılanlar ve yapılacak olanlar sunum halinde gösterildi.