Çankırı Karatekin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü, Uluslararası İlişkiler Topluluğu ve Demokrasi ve İnsan Hakları Topluluğu tarafından organize edile “Küreselleşen Dünyamızda Uluslararası İlişkilerci Olmak” konferansı gerçekleştirildi.
Konferansta konuşan emekli Büyükelçi Haldun Otman öğrencilere Dışişlerinde görev almak için hangi okul ve yollardan geçmeleri ile bilgi vererek şuan 128 ülkede temsilciliğimizin bulunduğunu, temsilcilik açısından dünyada 8. Ülke olduğumuzu ve Dışişleri Bakanlığının 6 bin 400 personelinin 4 bin 600’ünün yurt dışında görev yaptığını söyledi.
Yurtdışı misyon temsilciliğinin manevi sorumluluğu çok ağır bir görev olduğunu ve her koşulda ülke menfaatlerinin korunması ve gözetilmesinin öncelikli bir görev olduğunun altını çizen emekli Büyükelçi Otman “ Ülkenizi her alanda iyi temsil etmek için görünür olmalı, basın ile iyi ilişkiler içinde olmalı ve sosyal aktivitelerde bulunmalı ve gündemi çok iyi takip ederek ona göre stratejiler üretmelisiniz” dedi.
Öğrencilere mesleki eğitimleri yanında mutlaka yabancı dil öğrenmeleri konusunda da tavsiyelerde bulunan Haldun Otman konuşmasının son bölümünde yurtdışı görevleri ile ilgili ilginç anekdotlar ve anılarını da anlattı.
Daha sonra söz alan Milletvekili Prof. Dr. Tunca Toskay il olarak küreselleşmenin tarifini yaparak “küreselleşme Dünya ülkelerinin maddi ve manevi değerlerinin ve bunlarla birlikte oluşmuş kültürlerin ulusal ve uluslararası dağılımıdır” diye konuştu.
Milletvekili Toskay küreselleşmeyi tetikleyen en büyük etkenlerin ulaşımdaki gelişim, bilginin artık resmiyetten çıkıp bireyselleşip çok çabuk yayılıp eskimesi, sermayenin mobilitesi, çok uluslu büyük şirketlerin artması ve artık dünyanın ortak sorunu olan çevre sorunları gibi sebepleri olduğunu söyledi.
Toskay “Sizlerde küreselleşen dünyada uluslararası ilişkilerci olmak istiyorsanız bu karmaşık yapıyı iyi bilmeli ona göre eğitim almalı ve ona göre çözümler üretmelisiniz. Kendi alanınızda çok iyi kariyer yapabilirsiniz ama donanımınız iyi olmalı ve avantajlı a alanları iyi araştırmalısınız ve iletişim teknolojilerine hakim olmalı ayrıca bu işin olmazsa olmazı olan yabancı dili en azından İngilizceyi çok iyi bilmelisiniz “ dedi.