Aydın Özel Başak Koleji Eğitim Yerleşkesi içinde Avrupa’nın yanı sıra Amerika’da da örneklerine rastlanan ve Türkiye’de bir ilk olacak olan Tales Matematik Müzesi’nin açılacak.
Fikir babalığını ve danışmanlığını Aydın Özel Başak Koleji Kimya öğretmeni Metin Akyol’un yaptığı Tales Matematik Müzesi sergi çeşitliliği bakımından dünyada bir ilk olma niteliği taşıyor. Özel Başak Koleji Yönetim Kurulu Üyesi F. Alp Ayaydın yapımı 1 yılı aşkın süredir devam eden müzenin, 26 Mayıs Salı günü saat 18:00’da gerçekleştirileceğini söyledi. Ayaydın, "Müzemizin nitelik bakımından Türkiye’de bir ilk olması en büyük gurur kaynağımızdır. İstanbul’dan ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinden matematikle ilgilenen ve matematiğe gönül vermiş bilim insanlarını açılışımıza davet ediyoruz. Örneğin, ünlü matematikçi Prof. Dr. Ali Nesin, Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Remzi Sanver davetlilerimiz arasından dikkat çeken isimlerdendir. Adnan Menderes Üniversite’sindeki öğretim görevlilerimize de davetler göndermiş bulunuyoruz. Buradan basın mensubu arkadaşlar vasıtasıyla kabul ederlerse Valimiz Erol Ayyıldız’ı Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu davet ediyoruz" diye konuştu.
MÜZE 135 FARKLI İSTASYONA SAHİP
135 farklı istasyona ev sahipliği yapan bir ilk olma niteliği taşıdığını söyleyerek "Tales Matematik Müzesi’nde yer alan istasyonlardan bazıları saymak gerekirse; İkili sayma sistemi, Fibonacci sayıları, Altın oran, Pi sayısı, Sam Loyd puzzle, İmkansız üçgen, Dört renk problemi, Penrose yüzeyler, Pisagor teoremi, Ayna - açı ilişkisi - simetri, Kimya ve matematik, Ames odası, Parabol, Sikloit, Kare tekerlek, Kemer ve mimar sinan köprüsü, Da Vinci köprüsü, Hareketli yüzeyler (hiperparabol), Hiperparabolik devinim, Kaos teorisi, Graf teorisi, Pick teoremi, Gauss yöntemi, Basit harmonik diziler, Limit, Sürekli ve süreksiz fonksiyonlar, Platau kanunu ve yüzey gerilimi, Topolojik düğümler, Cebirsel heykeller, Oyun teorisi, Şifreleme, Akıl oyunları ile ilgili materyaller gibi birçok istasyon var" dedi
AYDIN KENT TURİZMİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ BİR MÜZE OLACAK
Müze danışmanı Metin Akyol, "Örneğin Almanya Giessen Eyaleti dünyaca bilinen turizm şehirlerinden biridir. Yaklaşık 90 bin nüfusa sahip bu şehir her sene nüfusunun 5-6 katı fazla turist ağırlamaktadır. Aydın’ı da bu şekilde turizmde örnek gösterilecek yer haline getirmeliyiz. Şehrimize alternatif turizm açısından çok değer kazandıracak bu müzeye tüm Aydın halkı ve devlet adamlarımız sahip çıkmalıdır" diye konuştu.