Porsuk Baraj Gölü Havza Koruma ve Uygulama Programını değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkanı Süleyman Bakal, Eskişehir kent merkezinin içme suyu kaynağı Porsuk Baraj Gölü’nü tüketicilerin sormasını ve sorgulamasını istedi.
Porsuk Baraj Gölü Eskişehir’in alternatifi bulunmayan içme ve kullanma kaynağı olduğunu vurgulayan Bakal, Porsuk Baraj Gölü Havzası Özel Hükümleri’nin (PBGHÖH) Orman Su İşleri Bakanlığı’nın 19 Şubat 2013 tarih ve 79 sayılı kararı ile onaylandığını hatırlattı. Bu hükümlerin 20 Mart 2013 Kütahya ve 13 Nisan 2013 Eskişehir olarak yürürlüğe girdiğini belirten Süleyman Bakal, "PBGHÖH ile baraj gölüne arıtılmış su deşarjı serbest hale gelmiştir. PBGHÖH havzada periyodik olarak yapılması gereken iş ve işlemleri EK-1 Havza Koruma Planı ve Uygulama Programı ile takvime bağlamıştır” dedi.
ÇALIŞMALAR 22 AYDIR SÜRÜYOR
Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde konuya ilişkin yaptıkları başvuruya Büyükşehir Belediyesi’nin 20 Ocak 2015 tarihinde cevap verdiğini ifade eden Bakal, “Alınan cevaptan anlaşıldığına göre havzada, İzleme ve Denetim Programı’nın uygulanabilmesi için kurul oluşturulmasına karar verilmiş olup, bu konuda çalışmalar devam etmektedir” dedi.
Bakal, 13 Nisan 2013 tarihinde başlayan İzleme ve Denetim faaliyetleri için kurul oluşturma çalışmalarının 22 aydır devam etmesinin içme ve kullanma suyuna verilen önemi gözler önüne serdiğine değinerek açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Şimdi Tüketiciyi Destekleme Derneği olarak 4982 sayılı Kanunu çerçevesinde 10 kuruluşa soruyoruz: Havza Koruma Planı Uygulama Programı (EK-1) takviminde belirlenen yükümlülükleri yerine getirdiniz mi? Bu konuyla ilgili dilekçelerimizi bugün postaya veriyoruz. İlgili kuruluşlardan gelen cevapları 15 Mart Tüketiciler Günü’nde tüketicilere açıklayacağımızı ifade ediyoruz. Tüketicileri içme ve kullanma suyumuz Porsuk Baraj Gölü’nü sormaya ve sorgulamaya davet ediyoruz.”