Balıkesir’in Gömeç ilçesinde, yüzlerce insana iş kapısı olmaya hazırlanan Güven Asa firmasına ait dev zeytinyağı sıkma, dolum ve paketleme tesisi 10 Ocak’ta açılıyor.
Tesisin açılışına Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz başta olmak üzere, Balıkesir milletvekilleri, Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, ulusal basın temsilcileri ve çok sayıda davetlinin katılacağı öğrenildi. 23 bin metrekare açık, 10 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olan tesisin hijyen ve donanım bakımından Türkiye genelinde bu alanda eşsiz bir fabrika kompleksi olacağı belirtildi. 15 milyon lirayı aşan bir yatırımla kurulan dev tesisin bölgede zeytincilik sektörüne büyük katma değer sağlayacağı, tesiste Türkiye’de ilk defa zeytinin iki kez yıkanarak daha temiz yağa dönüştürüleceği bildirildi.
Fabrikanın Sorumlu Müdürü İhsan Yarluğkal, bölge geneline hizmet ve istihdam kapısı olabilmek için kurdukları tesiste sıkacakları zeytinyağının yerin 6 metre altına yaptıkları krom-çelik tanklarda özel ve güneş görmeyen mahzenlerde saklanacağını vurguladı. Yarluğkal, “Bunun gayesi, güneş görerek yağın kalitesinin düşmesine engel olmaktır. Ürettiğimiz zeytinyağını havadaki oksijenle buluşturmadan direkt tanklarda depolayarak, bu sayede ürettiğimiz zeytinyağının nefasetini korumayı hedefliyoruz” dedi.
Fabrikanın en önemli özelliklerinden birinin de bölgede pek sık rastlanmayan soğuk sıkım metodu ile zeytinyağı üretmek olduğunu anlatan İhsan Yarluğkal, “Bu kapsamda 3 adet İtalyan amenduni marka makinemizin yanı sıra 750 tonluk paslanmaz çelikten oluşan depolama alanımız mevcut. Ayrıca bin 500 ton su kapasiteli betonarme, porselen kaplı depomuzun yanında, suyun sertliğinin giderilmesi, kirecinin alınması, içilir hale gelmesi için ozmoz viyole tesisi kurulmuştur. İçilir kalitede su ile zeytinlerimiz çift yıkama yapılmaktadır. Türkiye’de zeytinyağı fabrikalarında nadir görülen, antiasit bakteri üretmeyen seramiklerle tesisimizin her yanı kaplandı” ifadelerini kullandı.