9’uncu Cizre Kültür ve Sanat Günleri Festivali, renkli görüntülerle başladı. Festival çerçevesinde atlı yürüyüş yapılırken, yöresel kıyafetler festival alanını renk cümbüşüne çevirdi.
Şırnak’ın Cizre ilçesinde, ilçe belediyesince bu yıl 9’uncusu düzenlenen Kültür ve Sanat Günleri Festivali yürüyüşle başladı. Cizre Kurdi-Der Şubesi önünde başlayan ve Atatürk Parkına kadar devam eden yürüyüşün ardından tanıtım çadırları ve resim sergisinin açılışı yapıldı. Burada kısa bir açıklama yapan Cizre Belediye Başkanı Leyla İmret, Cizre’nin Kürt dilinin tarihsel gelişiminde önemli katkılarının olduğunu söyledi. İmret, Kürtçe’nin yoğun olarak konuşulduğu ve Celadet Bedirxanların memleketi Cizre’de böyle anlamlı bir festivali hazırlamanın gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını ve herkesin bu festivale katılıp festivali sahiplenmesi gerektiğini kaydetti.
Festivale katılan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ise Kürtçe yaptığı açıklamada, “Kültür ve sanat bir toplumun ruhudur. Toplum kendi kültür ve sanatı ile vardır. Kimlikleri, onların dili, kültürü ve sanatlarıdır. Bundan dolayı işgalci kesimler yıllardır toplumların topraklarına, kültür ve sanatlarına göz dikiyorlar. Bu oyun ve planlar işgalci kesimler tarafından yıllardır Kürt halkının üzerinde oynandı. Ama Kürt halkı kendi dilini, kültür ve sanatını korumak için çok büyük bir mücadele verdi. Kürt halkı yıllardır kendi dili, kültürü ve sanatı için verdiği mücadele ile bugünlere geldi” dedi.
Konuşmaların ardından folklor ekibi halk oyunlarını sergiledi. Festivalde Cizre Belediye Başkanı Leyla İmret de vatandaşlarla halay çekip oynadı.