Adıyaman’ın Kahta ilçesinde Kadın ve Çocuk Hakları Derneği’nin öncülük ettiği Adıyaman Kırsalında Sosyal Gelişim Projesi, mahalle ve köylerde öğrencilerin sağlık taramasından geçirilmesiyle tamamlandı.
Adıyaman Kırsalında Sosyal Gelişim Projesi kapsamında, GAP Daire Başkanlığı, Kadın ve Çocuk Hakları Derneği ile Kahta Kaymakamlığı tarafından yürütülen çalışmalar, Cumhuriyet, Menderes ve Cami mahalleleri ile Çıralık, Çukurtaş ve Boğazkaya köylerinde öğrencilerin sağlık taramasından geçirilmesiyle tamamlandı. Proje kapsamında eğitim ve istihdam çalışmalarından sonra, sağlık alanında köylerde diş, bit ve göz taraması yapıldı.
Çıralık köyünde yapılan çalışmaya Kahta Kaymakamı Dede Musa Baştürk, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Hasan Dombaycı, kurum amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Kahta Kadın ve Çocuk Hakları Derneği Başkanı Emine Kardeş, Adıyaman’da başlatılan bu geniş kapsamlı projenin başka bir örneğinin bölgede bulunmadığını belirterek, “Adıyaman İli Kırsalında Sosyal Gelişim Projesi kapsamında pilot bölge olarak seçtiğimiz mahalle ve köylerimizde, projenin bileşenleri olan eğitim, istihdam ve sağlık alanında çalışmalarımızı programlı şekilde yürüttük. Eğitim alanında yaptığımız çalışmalarla ne kadar geri kaldığımızı gördük. Bu nedenle eğitimsizliğe savaş açtık. Bunun neticesinde, okula gidemeyen yüzlerce öğrenciyi eğitime kazandırdık. Sağlık ve istihdam alanında doktor, din görevlisi, avukat ve diğer görevlilerle birlikte çok sayıda seminer ve eğitimler verdik. Bu bileşenlerin son bölümü olan sağlık alanında pilot bölgelerimizde diş sağlık taraması yaptık. Bu kapsamda köylerde 350, ilçe merkezinde 650 olmak üzere bin öğrenciyi diş taramasından geçirdik. Tabi ki bu çalışmamız dokuz ay devam edecek ve düzenli olarak takipleri yapılacak ve tedavileri için çalışmalar devam edecektir” dedi.
Kahta Kaymakamı Dede Musa Baştürk ise “GAP Daire Başkanlığı, Kadın ve Çocuk Hakları Derneği, Kahta Kaymakamlığı tarafından yapılan çalışmaların son ayağı olan öğrencilerin sağlık taraması için Çıralık köyündeyiz. Burada daha önce eğitim, istihdam ve sağlık alanında birçok çalışma yapıldı ve çalışmaların neticesini çok iyi aldık. Bugün Çıralık köyü ilkokulundaki öğrenciler diş sağlığı taramasından geçmektedir. Diş sağlığına çok önem veriyoruz. Sağlık ağızda başlar düşüncesi ile hareket ederek çalışmalarımıza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Yapılan sağlık taramalarının ardından tüm öğrencilere sağlık kiti ve çeşitli hediyeler verildi.