Türkiye’de devlet hastanelerinde robotik cerrahi sistemini kuran Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Şanlıurfa’da yeni açılan Mikro Robotik Cerrahi sistemini tanıttı. Suriyelilere 3 müjdeli haber de veren Gümüş, Suriyeliler nedeniyle bölgede enfeksiyon tehdidinin bulunmadığını ifade etti.
Müsteşar Gümüş, Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Devlet Hastanesi’ne gelerek, hastaneyi denetledi. Hastalar ve sağlık personelleri ile konuşan Gümüş, hastanenin acil servis, poliklinik ve ameliyathaneleri gezdi. Suriyeli hasta ile anlaşmakta zorlanan Gümüş’ün yardımına ise Arapça bilen Sağlık personeli yetişti. Gümüş, hastanın sağlık problemi hakkında bilgi alarak, hastaneden memnuniyetini sordu. Hastanede kurulan ve ilerleyen günlerde açılması planlanan ve Mikro Robotik Cerrahi Bölümü inceleyen Gümüş, robotik cerrahi ile ilgili bilgi verdi. Türkiye’deki Devlet Hastaneleri’nde 1998 yılında İstanbul’da ilk kez kendisinin bu teknolojiyi kullandığını hatırlatan Gümüş, her bölgeye teknolojik yatırımların yapıldığını ve hastaların başka bölgelere gitmelerine gerek kalmadığını ifade etti.
SURİYELİLERE BÜYÜK MÜJDE
Müsteşar Gümüş, AFAD’ın çalışmasıyla şu ana kadar Türkiye’de kayıtlı 1 milyon 600 bin Suriyeli bulunduğunu ve bunlara kimliklerinin verildiğini belirtti. 45-55 bin Suriyeliye ise ulaşılamadığını belirten Gümüş, bu belirlenemeyenlerin gezici olması ve sürekli il değiştirmesi nedeniyle kayıt altına alınamadığını kaydetti. Gümüş, bu Suriyelilerin de yakın zamanda kayıt altına alınacağını vurguladı. Kamp ve kamp dışında yaşayan Suriyeliler için güçlü aile sağlığı merkezleri kurulacağını müjdeleyen Gümüş, aile hekimleri, çeşitli branşlarda uzman hekimler ve 112 acil hizmetlerinin de bu merkezlerde yer alacağını anlattı. Gümüş, merkezlerin sevk gereği hissettiği vakaları Devlet Hastaneleri’ne sevk edeceğini kaydetti. Öncelikle sevk zincirinin kurulacağını belirten Gümüş, “Bu bakımdan şuan bir kargaşa var. Suriyeli vatandaşlar, Devlet Hastanesi’ne de gidiyor, oraya da gidiyor. Bu nedenle bir sevk zincirini oluşturacağız. Bunu 3 ay içerisinde tamamlayacağız” dedi.
Suriyelilere temel sağlık ve halk sağlığı hizmetlerinin de büyük önem taşıdığını kaydeden Gümüş, şöyle devam etti
“Suriyeli sığınmacıların birinci basamak dediğimiz, temel sağlık ve halk sağlığı hizmetleri, üzerinde özellikle üzerinde duracağımız nokta. Bunların büyük bir kısmı aşısız olarak ülkemize geldiler. Türkiye Halk Sağlığı Kurum başkanlığımız tarafından büyük bir özveri ile aşıların yüzde 99 oranında tamamlanmış durumda. Yoğun bir efor sarf ediyoruz. Aynı zamanda da, özellikle barınakların, diğer halk sağlığı sorunların da değerlendirilmesi konusunda ekiplerimiz çalışıyor."
Bakanlığı bünyesinde daha iyi hizmet için Göçmen Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı kuracaklarını da vurgulayan Gümüş, “Eğer burada iyi başarı yakalayamazsak, memleketimizin diğer noktasındaki vatandaşlarımızın sıkıntıya girmesi söz konusu olabilir. Türkiye, sağlık hizmetleri noktasında dünyanın da gıpta ettiği şekilde, Suriyeli göçmenlerini iyi bir şekilde sağlık hizmeti vererek, enfeksiyon açısından kontrol altına alarak, bu hizmeti veriyor. Buradan çıkan sığınmacılar, zaman zaman büyük şehirlere gidiyor. Onları da orada takiplerini yapacağız. Suriyeli misafirlerin sağlık takibini tamamen Sağlık Bakanlığı organize edecek. Bunun alt yapısını kurduk” dedi.
SALGIN TEHDİDİ YOK
Gazetecilerin sorusu üzerine Gümüş, şu ana kadar bölge insanını tehdit edecek bulaşıcı hastalık salgınına rastlanılmadığını ifade etti. Bireysel enfeksiyonların gözlendiğini belirten Gümüş, şöyle konuştu:
“Şu ana kadar, herhangi bir enfeksiyon hadisesi yok. Bireysel, ufak çaplı oldu ama hızlı bir şekilde aşılandığı için ciddi bir enfeksiyon hadisesi ile karşılaşmış değiliz. Bundan sonraki süreçte de, özellikle aşılama noktasında hizmetlerimize devam edeceğiz. Çünkü bir nüfus giriyor, bir nüfus çıkıyor. Sürekli giriş çıkış var.”
SURİYELİ İSTATİSTİKLERİ
Sağlık Bakanlığının hastane ve tıp birimlerinin son 3 yılda 6.5 milyon Suriyeliye poliklinik hizmeti verildiğini belirten Gümüş, 250 bin Suriyeliye ise yatarak tedavi hizmeti verildiğini kaydetti. Gümüş, “Bugün hastanenin Acil Servisi’ne indim hastaların çoğu Suriyeli. Tabi ameliyat oluyor. Bir takım tedavilerini oluyorlar. 200 bin Suriyeliye Sağlık Bakanlığı hastanelerinde ameliyat yapılmış. 40 bin de doğum gerçekleştirilmiş. Ciddi bir hizmet veriliyor. Akut bir hizmettir, aniden gelen bir nüfustur” dedi.
Gümüş, 10 yıl aradan sonra bölgede üst üste 6 vakanın görüldüğü Şark çıbanı hastalığı konusundaki bir soru üzerine ise çalışmaların devam eteğini kaydetti. Gümüş, “Zaman zaman bazı enfeksiyon hastalıklarında çeşitli ivmeler olabiliyor. Bunun altyapısı değerlendiriliyor. Bununla ilgili tedbirlerimizi alıyoruz. Çok alevlenme durumu değildir. Elimizde başka veri yok” diye konuştu.