Başbakan Ahmet Davutoğlu resmi temasları kapsamında, Paris yürüyüşünün 3 büyük depreme bir tepki olduğunu söyledi
Resmi ziyaretleri kapsamında Almanya’nın başkentinde bulunan Başbakan Davutoğlu, Almanya’nın önemli düşünce kulübü Körben Vakfın’da bir toplantıya katıldı. Akademisyen olduğu zamanlarda da iştirak ettiği Körber’de tekrar bulunmaktan duyduğu memnuniyetini dile getiren Davutoğlu burada dünya politikası hakkındaki düşüncelerini dile getirdi. Başbakan Davutoğlu dünyanın Soğuk Savaş sonrası 3 depreme tanıklık ettiğini söyledi. İlk depremin 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin çökmesi, ikinci depremin 11 Eylül saldırısı ve üçüncü ve son depremin 2008 ekonomik krizi olduğunu belirtti ve kendisinin de katıldığı Paris anma yürüyüşünün bütün bu depremlere verilen bir tepki olduğunu söyledi. Depremlerin devam ettiğinin altını çizen Davutoğlu "Ukrayna bize bu yaşanan sosyo politik depremlerin etkilerinin bitmediğini gösterdi" dedi.
Başbakan Davutoğlu Suriye’de yaşanan duruma ilişkin ise "2008 yılında Suriye-İsrail barış görüşmelerine öncülük etmiştik ve iyi bir yol kat etmiştik. Ancak görüşmelerin 3. gününde İsrail Filistin’e saldırınca uzlaşma zemini kalmadı. O günlerde Suriye ve İsrail arasında barış gerçekleşmiş olsaydı şu an bölgede neler yaşanıyor olurdu" ifadesini kullandı.
Başbakan konuşmasında BM’nin Suriye’deki terörü engelleyemediğine değindi ve yeni politik mekanizmalarla ve yeni bir yaklaşım tarzına ihtiyaç olduğunun altını çizdi.
Türkiye’nin AB’ye katılmasının çok büyük bir barış projesi olduğuna değinen Başbakan Türkiye’yi içine dahil eden bir Avrupa’nın İslam diniyle barışık olduğu mesajını herkese verebileceğini söyledi.
Başbakan, Türkiye’deki basın özgürlüğü hakkında gelen bir soru üzerine ise soruyu soran kişi kendi seçim kampanyasını takip etmeye davet etti ve "Gelsin de Türkiye’deki basın özgürlüğü seviyesine kendisi tanıklık etsin" yanıtını verdi.