Mudanya Gazeteciler Derneği’nin Bulgar Gazeteciler Birliği ile ortaklaşa sürdürdüğü “Sivil Toplum Diyalogu-Yerel Medyanın AB ile Uyumu” projesinde belgesel çekimleri devam ediyor.
Avrupa Birliği ve Türkiye Arasındaki Sivil Toplum Diyalogu Programı kapsamında yürütülen “Yerel Medyanın AB ile Uyumu” projesi için ocak ayında Bulgaristan’ın başkenti Sofya’ya 45 kişilik bir grupla giden Mudanya Gazeteciler Derneği (MGD), komşu ülkede belgesel çekimlerini sürdürüyor. 2007 yılında AB üyesi olan Bulgaristan’ın üyelik öncesi ve sonrasındaki değişimini yansıtacak belgesel çekimlerinin nisan ayına kadar yapılacak ziyaretlerle devam edeceğini belirten MGD Başkanı Yavuz Gerçekçi, belgeselde, AB üyeliğinin vatandaşlara olan etkisini Bulgaristan’daki gazete manşetlerinden yola çıkarak yansıtmaya çalışacaklarını söyledi.
Proje faaliyetleri kapsamında gittikleri iki ayrı ziyarette Sofya’da yayınlanan şehir (Standart) ve ekonomi (Kapital) gazetelerini de inceleme imkânı bulduklarını belirten Gerçekçi, yayın yönetmenleriyle yaptıkları görüşmelerde, Bulgaristan’ın AB’ye üye olmasının Bulgar meslektaşları tarafından yepyeni bir süreç olarak değerlendirildiğini söyledi. Oradaki meslektaşlarının “Şimdiye kadar AB gibi bu denli önemli ekonomik ve siyasi birliğe neden üye olmamışız” sorusuna cevap aradıklarını anlatan Gerçekçi, Bulgaristan ve Bulgar medyalarının halen AB’deki yerlerini bulmaya çalıştıklarını belirtti.
Bu arada çekimleri devam eden belgeselde Türkiye ve Bulgaristan’daki gazetecilerin yanı sıra bürokratlar, sivil toplum temsilcileri ve vatandaşların da görüşlerini yansıtacaklarını söyleyen Proje Koordinatörü Hüseyin Türker ise, mart ayı içerisinde yapacakları ziyaretlerde de, AB öncesi ve sonrasındaki değişimin sosyal yaşama yansımalarını konu alacaklarını kaydetti.